Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Un grup de experți va fi implicat în elaborarea Programului național de irigare

 Republica Moldova are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare a sectorului de irigare, care va întruni cele mai moderne metode în domeniu. În scopul atingerii acestor obiective, Comisia specială pentru elaborarea Programului național de irigare a terenurilor agricole a decis crearea unui grup de experți, selectați în bază de concurs, care vor fi implicați în elaborarea documentului.

În cadrul ședinței Comisiei cu participarea conducerea ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, reprezentanților Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova), Proiectului “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) și a Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) au fost stabiliți termenii de referință, direcțiile prioritare de activitate a experților, etc. 

În opinia președintelui Comisiei, deputatul independent Alexandr Oleinic, calamitățile naturale cu care se confruntă sectorul agrar, inclusiv seceta devastatoare din anul curent, indică asupra elaborării și implementării unui Program Național real în sistemul de irigare a țării pe toate dimensiunile.

Prezent la ședință, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și mediu, Ion Perju, a salutat inițiativa Parlamentului de a crea o Comisie specială în problema irigării, exprimându-și speranța și convingerea că grație acestui fapt va fi elaborat și aprobat un document aprofundat, care va viza nu doar sistemul de irigare, dar și a infrastructurii – reabilitarea lacurilor de acumulare, problema râurilor interne și bazinelor acvatice, etc.

În context, deputatul Iurie Reniță, a accentuat că pentru atingerea obiectivelor scontate este nevoie de pragmatism și abordare concretă a fiecărei etape de implementare a proiectului, deoarece doar grație unei asemenea abordări se vor putea atrage investiții străine, bugeta surse financiare pe intern, etc.

Vicepreședintelui Comisiei, deputatului Nicolae Ciubuc, consideră că toate aceste criterii trebuie să stea la baza selectării experților, deoarece ”doar grație unei expertize profesioniste și obiective pe toate segmentele putem crea un Program cu un impact practic asupra întregului sistem de irigare, în parte, și agriculturii, în ansamblu”.

Și deputatul Vladimir Bolea a menționat că ”problema secetei poate fi combătută în exclusivitate numai cu un sistem modern de irigare, bazat pe știință și interesul agricultorilor”.

Comisia specială pentru elaborarea Programului național de irigare a terenurilor agricole a fost creată prin hotărârea Parlamentului din 9 iulie curent, la inițiativa deputatului Alexandr Oleinic. Potrivit documentului, Comisia, formată din 7 membri și urmează să elaboreze timp de 5 luni și să prezinte Parlamentului spre aprobarea proiectul Programului național de irigare a terenurilor agricole.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |