Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
O bancă din R. Moldova ar putea fi cumpărată

 Consiliul Concurenței analizează notificarea unei concentrări economice ce urmează a se realiza prin achiziționarea de către IuteCredit Europe AS a acțiunilor Energbank SA, astfel fiind preluat controlul asupra băncii.

Autoritatea de concurenţă susţine că în vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal, va analiza operaţiunea notificată, în conformitate cu Legea concurenţei şi Regulamentul privind concentrările economice, aprobat de Consiliul Concurenţei, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.

Instituţia mai spune că este interesată în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi, referitor la modul în care concentrarea economică notificată afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţa dată.

Energbank, singura instituție financiară aflată sub supravegherea BNM Menţionăm că Consiliul Concurenţei nu oferă detalii despre cota din capitalul Energbank ce ar urma să fie preluat de IuteCredit Europe. Pe de altă parte, Energbank este singura instituție financiară aflată încă sub supravegherea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) şi ea este de aproape doi ani în căutarea unui investitor strategic, care să preia o participație de 49,8% din capital și să contribuie astfel la accelerarea creșterii și dezvoltării acesteia.

În prezent, la Bursa de Valori este expus spre vînzare un pachet de 9,98% de acțiuni ale Energbank, deținute anterior de Premier Energy. Prețul este de 44,45 milioane lei.

La începutul acestui an, guvernatorul BNM Octavian Armașu susţinea că instituţia examinează trei cereri (de la o companie de microfinanțare și două grupuri de persoane) de achiziționare a unor dețineri calificate în capitalul social al unor bănci din Republica Moldova. Energbank se află de doi ani şi jumate sub supraveghere, în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat pe 11 ianuarie 2019, ca urmare a constatării unui grup de persoane acționînd concertat, care a achiziționat și poseda o deținere calificată în capitalul social al băncii fără aprobarea prealabilă scrisă a BNM. Profitul net raportat de Energbank în anul 2020 a însumat 45 milioane lei moldovenești (2,2 milioane euro), cu 8% mai mic decît în 2019.

Ce se ştie despre IuteCredit Europe

 

IuteCredit este o companie de micro-finanțare de nivel regional, cu sediul în Estonia, dar cu proprietari ascunşi în Luxemburg. Compania își desfășoară activitatea pe piețele din Moldova, Macedonia de Nord, Albania, Bulgaria și Bosnia și Herțegovina. Republica Moldova este cea mai mare piață a IuteCredit, oferind o varietate de servicii de rată atît nesecurizate, cît și securizate. IuteCredit este a treia ca mărime companie de pe piaţa creditelor nebancare din Moldova.

 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |