Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Consiliul Concurenței: Petroliștii scumpesc benzina și motorina în 3 zile dar nu se grăbesc să le ieftinească

 Șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi. Constatările au fost reprezentate de către Consiliul Concurenței la audierile desfășurate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, transmite IPN.

Președintele Consiliului, Marcel Răducan, a declarat că instituția poate interveni pe piața produselor petroliere din moment ce prețurile sunt afișate la panourile stațiilor PECO, în cazul în care sunt identificate semne de înțelegeri de cartel sau abuz de poziție dominantă. Din luna martie 2019, când a intrat în vigoare noua metodologie de formare a prețurilor la carburanți. Consiliul a intensificat măsurile de monitorizare. Actualmente, șase întreprinderi – „Lukoil-Moldova”, „Tirex Petrol”, „Rompetrol”, „Petrom”, „Bemol”, „Datario” – gestionează cumulativ 467 de stații, ceea ce reprezintă 66% din total. Întreprinderile respective sunt principalii furnizori de produse petroliere.

Timp de 72 de ore, în perioada 16-19 ianuarie 2021, a avut loc o scumpire a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat cu 6-7%. Diferența de prețul anterior, stabilit în decembrie, a constituit 1 leu la litrul de benzină, 90 de bani – la motorină și 60 de bani – la gazul lichefiat. Consiliul a constatat că întreprinderile concurente de pe piață adoptă un comportament similar în ceea ce ține de modificarea prețurilor. Consiliul a inițiat o investigație cu privire la presupusele practici anticoncurențiale. Au fost efectuate inspecții la sediile companiile. Cele peste cinci mii de file de informații ridicate sunt în proces de analiză, iar Consiliul continuă să acumuleze probe. Constatările se vor regăsi într-o decizie finală care va fi dezbătută în  plenului Consiliului.

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Veaceslav Untila, a precizat că, din martie 2019, în conformitate cu modificările operate la Legea privind piața produselor petroliere, titularii de licențe stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu depășește 10%.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au luat act de informațiile prezentate și urmează să creeze un grup de lucru cu privire situația de pe piața carburanților. Componența acestuia urmează să fie prezentată la o ședință ulterioară.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |