Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Comisia specială a aprobat metodologia de elaborare a ”Strategiei Naționale de dezvoltare a sectorului de irigare 2030”

 Comisia specială privind elaborarea ”Strategiei Naționale de dezvoltare a sectorului de irigare 2030” a aprobat metodologia de elaborare a Strategiei și Planul de lucru al grupului de experți, antrenați în pregătire a documentului.

În opinia deputatului independent Alexandr Oleinic, președintele Comisiei speciale, pentru elaborarea strategiei este important să se facă o analiza complexă, cu o evaluare și diagnosticare profundă, a stării actuale în sectorul de irigare. ”Strategia trebuie să fie un document de politici publice, care definește și planifica, politica Guvernului în sectorul dat pe termen lung. Pornind de la acest deziderat, este foarte importantă elaborarea și implementarea unei strategiei cu o abordare practică, durabilă și eficientă, care să corespundă celor mai bune practici din lume și să se încadreze în cadrul regulatoriu local și internațional”, a specificat Alexandr Oleinic.

Deputatul Nicolae Ciubuc a menționat că Comisia are menirea să elaboreze un concept absolut nou pentru Republica Moldova în domeniul irigării, deoarece evoluțiile climaterice din ultimii ani demonstrează că fără un sistem performant de irigare nu putem vorbi despre o agricultură modernă și competitivă.

Vasile Bumacov, liderul grupului de experți, a menționat că la elaborarea Strategiei se va lua în calcul disponibilitatea și utilizarea eficientă a resurselor de apă existente, fiind propuse spre implementare măsuri și acțiuni  care vor asigura competitivitatea sectorului. ”Ne dorim să elaborăm un document care, într-un final, va permite să stabilim clar care schimbări sunt necesare, care sunt căile cele mai eficiente pentru a efectua schimbări în domeniul respectiv și care va fi impactul imediat și pe termen lung atât asupra sectorului de irigare, cât și economiei naționale în ansamblu”, a specificat Vasile Bumacov.

Potrivit grupului de experți, metodologia propusa se bazează pe analiza documentelor relevante, analiza datelor statistice, suprafețele irigate istoric și în prezent, culturile agricole, analiza productivității și profitabilității principalelor culturi agricole receptive la irigare, etc. În cadrul discuțiilor, experții au menționat că în procesul de elaborare a Strategiei va fi efectuată o analiză a situației curente, identificate punctele slabe și vulnerabile din sector pentru a elabora acțiunile necesare pentru îmbunătățirea situației. Viitoarele acțiuni, vor fi propuse reieșind din aspirațiile actorilor principali și necesitățile sectorului de a avea acces durabil la resursele de apă pentru irigare, care să asigure competitivitatea sectorului agricol.

Comisia specială a fost creată prin hotărârea Parlamentului din 9 iulie curent, la inițiativa deputatului Alexandr Oleinic. Potrivit documentului, Comisia, formată din 7 membri, urmează să elaboreze timp de 5 luni și să prezinte Parlamentului spre aprobarea proiectul „ Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Irigare 2030”.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |