Secretarul de Stat la ministerul Apărării, Valeriu Mija a vorbit despre destinația banilor acordați de UE  în cadrul unui program de ajutor militar neletal Republicii Moldova.

Oficialul spune că din Fondul European de Pace vor fi alocate 40 de milioane de euro pentru modernizarea armatei naționale, inclusiv modernizarea mobilității, a logisticii, apărării cibernetice, modernizarea controlului spațiului aerian și a sistemelor de telecomunicații moderne, digitale.

Totodată, Valeriu Mija a precizat că pe lângă suportul oferit de UE, Moldova va beneficia și de un sprijin din partea NATO. Obiectivul general pentru aceste programe este de sporirea rezilienței Forțelor Armate în vederea consolidării securității naționale, a stabilității și a sustenabilității sectorului de apărare, inclusiv protejarea mai bună a civililor în perioade de criză și situații de urgență.

„Banii sunt gestionați de reprezentanții UE printr-un proces de achiziții transparent, pe o durată de 36 de luni, bugetul fiind de 40 de milioane de euro. Totodată, Moldova beneficiază și de un suport din partea NATO privind securitatea comprehensivă care presupune fortificarea capacității la frontiera de stat, a trupelor de carabinieri, pentru sporirea rezilienței naționale”, a precizat Valeriu Mija.

Bugetul Armatei Naționale se cifrează la 50 de milioane de euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE