Excentricul Javier Milei a depus jurământul de învestire și a devenit, oficial, preşedintele Argentinei la trei săptămâni după victoria sa în alegeri şi la numai doi ani după intrarea sa în viaţa politică, transmit AFP şi Reuters. În vârstă de 53 de ani, Javier Milei a jurat în parlament „în numele lui Dumnezeu şi al patriei”, promiţând să onoreze cu „loialitate şi patriotism” funcţia de preşedinte, notează Agerpres.  El a anunţat că în Argentina începe o nouă eră a „păcii şi prosperităţii”. Noul preşedinte argentinian a mai spus că niciun alt guvern nu a găsit ţara într-o situaţie mai rea decât în prezent şi că Argentina are nevoie de o ajustare fiscală a sectorului public.

Supranumit „El Loco” (nebunul) de către criticii săi, Milei a promis schimbări drastice, printre care se numără renunțarea la moneda locală, peso, în favoarea dolarului american și „aruncarea în aer” a băncii centrale pentru a o împiedica să tipărească mai mulți bani, despre care susține că determină inflația. De asemenea, el a propus reducerea ajutoarelor sociale și reducerea birocrației prin închiderea Ministerelor Culturii, Femeilor, Sănătății și Educației.

Milei a declarat că va privatiza compania petrolieră de stat, YPF, și posturile publice de radio și televiziune din țară.

„Tot ceea ce poate fi pus în mâinile sectorului privat, va fi în mâinile sectorului privat”, a declarat el.

Cu toate acestea, Milei a adăugat că, înainte ca YPF să poată fi privatizată, va trebui să fie „reconstruită”. El nu a precizat cât timp ar putea dura acest proces. Președintele ales a anunțat, de asemenea, că lucrările publice vor fi „reduse la zero”, iar cele care sunt deja în curs de execuție vor fi scoase la licitație, astfel încât „să nu mai existe cheltuieli de stat”.

În ceea ce privește chestiunile sociale, el vrea să relaxeze legislația privind armele de foc, să interzică avortul, care a fost legalizat în Argentina în 2020, și să permită vânzarea și cumpărarea de organe umane. Victoria lui Milei vine pe fondul unei crize economice profunde, care a dus la o inflație anuală de 143% și la o sărăcie în care trăiesc 40% dintre argentinieni.

„Acest model de decadență a ajuns la final. Nu mai există cale de întoarcere”, le-a spus el susținătorilor, în discursul său după victorie, promițând o nouă eră pentru Argentina. De asemenea, Milei  anunțat că schimbările pe care le va aduce vor fi drastice și imediate. În timpul campaniei electorale, fostul economist a apărut la mitinguri cu o drujbă, care simboliza planurile de reducere a cheltuielilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE