Guvernatorul BNM spune că inflația mare care se va menține anul acesta va avea un efect negativ asupra creșterii economice. Octavian Armașu, consideră că Moldova nu este un caz aparte și că toate economiile se confruntă în prezent cu o inflație în creștere, ca urmare a crizei pandemice și a războiului din Ucraina. Tot guvernatorul sugerează că trebuie să avem un mixt de politici monetare și fiscale, ca să stăpânim inflația care afectează salariile și pensiile. Octavian Armașu mai spune că în condițiile actuale, de inflație sporită, Banca Națională scumpește banii pentru a descuraja consumul. Un alt instrument pe care îl aplică BNM este majorarea ratelor la depozite în lei pentru a-i motiva pe cetățeni să-și păstreze economiile în bănci.

„Nu facem nimic extraordinar. Ca și celelalte bănci centrale noi majorăm ratele în condițiile în care avem o inflație mare. Noi scumpim banii pentru a descuraja cererea agregată ceea ce reprezintă cererea pentru consumul personal, achiziţiile guvernamentale, cererea pentru investiţii şi cererea externă formată din exportul net. Noi nu facem decât să reducem procesul de creditare. Este un instrument pe care noi conștient îl aplicăm. Totodată, majorăm și ratele la depozite ca să schimbăm preferințele cetățenilor ca ei să treacă de la un consum excesiv la economii. Când inflația este mare ratele la dobânzi în valută națională tot trebuie să fie înalte, pentru a  nu recurge la rezervele BNM ceea ce nu este o abordare prudentă”, a menționat Armașu.

El s-a referit și la poziția guvernului care lansează diferite programe și instrumente de susținere a business-ului.

„Guvernul vine cu instrumente de a ajuta mediul de afaceri. Noi înțelegem aceste procese dar aceasta este acel mixt de politici când BNM în condițiile inflației mari trebuie să vină cu o politică monetară restrictivă, iar Guvernul trebuie să vină cu o politică fiscală expansionistă ca să sprijine economia”, a concluzionat  Octavian Armașu.

Potrivit ultimului Raport al BNM, rata anuală a inflației va crește până la 31% în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE