Mihai Ghimpu, şef de stat interimar şi preşedinte al Parlamentului a semnat primul decret prin care a anulat regimul de vize pentru cetăţenii români. Decizia a intrat în vigoare de astăzi, 18 septembrie. Astfel, Victor Chirilă de la Asociaţia de Politică Externă a acordat un interviu pentru Europa Liberă pe marginea relaţiilor moldo-române, vineri, 18 septembrie.
Ce trebuie să înţelegem prin acest gest al noii guvernări de la Chişinău care a anulat atât de repede regimul de vize pentru cetăţenii români?
Decizia luată de preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu de fapt deblochează relaţiile noastre cu Uniunea europeană şi de-acum încolo avem speranţe realiste de a demara negocierile asupra viitorului acord de asociere cu Uniunea Europeană. Ceea ce ține de România cred că e un bun început pentru a normaliza relaţiile cu această ţară vecină de care ne leagă atât relaţiile culturale, etnice, istorice şi economice din ce în ce mai mult.
Asta înseamnă că în curând vor începe şi negocierile de semnare a acordului privind micul trafic la frontieră?
Victor Chirilă: Acordul, în fond e negociat un acord cadru. El se propune de către Uniunea Europeană statelor partenere vecine UE şi în acest caz mai e foarte puţin de negociat. Probabil că acum se aşteaptă formarea noului Guvern la Chişinău şi apoi una dintre primele decizii ar trebui să fie semnarea acestei convenţii.
Credeţi că deschiderea celor trei consulate va rezolva problema cozilor care se fac acum la consulatul de la Chişinău?
Victor Chirilă: Sigur că ar trebui să rezolve aceste probleme. În mod sigur va fi un semn pozitiv pentru cetăţenii noştri. Iarăşi aici nu putem să prevedem anumite chestii legate de modul în care lucrează birocraţia, dar să sperăm că toate procedurile birocratice vor fi simplificate.
Amintim că autorităţile comuniste de la Chişinău au restricţionat deplasarea cetăţenilor români pe teritoriul Moldovei după violenţele din 7 aprilie din faţa Parlamentului şi a Preşedinţiei. Comuniştii au acuzat România că ar sta în spatele unei pretinse lovituri de stat pusă la cale de opoziţia liberală şi democrată, acuzaţii care au rămas neprobate până în ziua de azi. Potrivit experţilor, pierderile suportate de pe urma acestei restricţii au fost enorme mai ales pentru Moldova, unde s-au diminuat exporturile către ţările din Uniunea Europeană, iar peste 200 de sute de întreprinderi mixte au fost nevoite să-şi suspende activitatea.