În anul 2010, tariful la gazele naturale livrate de Rusia pentru Moldova se vor majora cu 21%. Vor creşte şi tarifele la energia electrică. Despre aceasta au afirmat în repetate rânduri atât experţii independenţi, cât şi unii miniştri din actualul Guvern.
Astfel, în cadru prezentării “Monitorului Economic”, expertul IDIS “Viitorul”, Victor Parlicov a afirmat că în primul trimestru al anului 2010 preţul gazelor naturale livrate de Gazprom va creşte cu 21%, fapt ce va contribui la creşterea inflaţiei cu 0,7 puncte procentuale. Victor Parlicov nu a exclus atunci nici posibilitatea majorării tarifelor la energie electrică. Majorarea ar putea constitui în jur de 10 bani.
Şi ministrul Economiei Valeriu Lazăr a declarat că anul 2010 va veni cu scumpiri în lanţ, începând cu preţurile la gaze şi energia electrică. Ministrul nu a precizat însă cât va constitui majorarea.
Amintim că preşedintele Consiliului de administraţie SA „Moldovagaz” Alexandru Gusev a anunţat anterior că, potrivit datelor preliminare, preţul gazelor naturale ruseşti pentru Moldova în trimestrul I al anului 2010 va constitui circa 280 dolari SUA pentru 1 mie metri cubi. Totodată, ANRE anunţase anterior că preţul mediu al gazelor ruseşti în 2009 va constitui 263,65. La un calcul elementar, obţinem o majorare de 5,4%. Dacă, însă, comparăm cu preţul gazelor livrate în trimestrul IV (196,7 dolari SUA), obţinem în trimestrul I o majorare a preţului de circa 42%.
Pentru informare: În trimestrul I al anului 2009 preţul la gazele ruseşti era de 332,59 dolari SUA pentru 1 mie metri cub, în trimestrul II al anului 2009 – 249,44 dolari SUA pentru 1 mie metri cub, în trimestrul III al anului 2009 – 182,26 dolari SUA pentru 1 mie metri cub, iar în trimestrul IV – 196,7 dolari SUA pentru o mie metri cubi.
Potrivit contractului pe termen lung de livrare a gazelor în Moldova, prevăzut pentru perioada anilor 2007-2011, preţul de achiziţie a gazelor este stabilit trimestrial în baza unei formule de calcul coordonate, ce include şi media aritmetică a preţului de vânzare a gazelor de către SAD „Gazprom” în străinătate din ultimele nouă luni ale perioadei precedente, ţinând cont de coeficientul redus pentru Moldova şi de cotaţiile preţurilor la produsele petroliere.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE