Cu 40 de bani mai puțin vor scoate din buzunare locuitorii capitalei pentru fiecare kWh de energie termică consumat, începând cu 1 ianuarie 2024. În același timp, de un tarif mai mic se vor bucura și consumatorii deserviți de S.A. „CET-Nord”. Decizia a fost aprobată de ANRE la ședința din 22 decembrie, notează Agora.md
Tariful la energia termică livrată de Termoelectrica va scădea de la 1 ianuarie 2024. Energia termică va costa 2.784 (fără TVA) de lei per gigacalorie (Gcal). Asta înseamnă o ieftinire de peste 493 de lei/Gcal. În prezent, consumatorii achită pentru căldura furnizată de Termoelectrica 3.267 de lei/Gcal.
Mai mult, este micșorat tariful și la energia electrică furnizată. Consumatorii deserviți de Termoelectrica vor achita 3,58 lei per kWh, fără TVA, ceea ce reprezintă o diminuare cu 0,40 de lei față de tariful în vigoare sau 10%.
La fel, ANRE a aprobat ajustarea prețului la energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către CET-Nord.
Astfel, potrivit noilor decizii, pentru energia electrică produsă în regim de cogenerare de către S.A. „CET-Nord” a fost aprobat prețul de 3,77 de lei/ kWh, cu 0,89 de lei mai puțin decât prețul în vigoare, ceea ce reprezintă o diminuare cu 19% față de prețul actual.
Totodată, ANRE a aprobat tariful pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord” în valoare de 3.215 lei/Gcal, ceea ce reprezintă o diminuare cu 3,46 de lei/Gcal.
Anterior, Termoelectrica s-a adresat către ANRE pentru modificarea tarifelor, adică micșorarea cu 15% a tarifului pentru gigacalorie și 8% pentru energia electrică. La începutul lunii decembrie, Termoelectrica a cerut 2.783 de lei/Gcal sau cu 484 de lei mai puțin decât tariful actual.
Reducerea tarifelor a fost solicitată de Termoelectrica, chiar dacă se confruntă cu grave probleme financiare. Astfel, în prima jumătate a anului 2023, Termoelectrica a înregistrat pierderi financiare de circa 173 de milioane lei (locul doi între companiile statului), arată datele Ministerul Finanțelor. Totodată, anul trecut, Termoelectrica a înregistrat pierderi de circa 232,9 milioane lei. În plus, Termoelectrica înregistrează datorii istorice de circa două miliarde lei, inclusiv 1,33 miliarde lei față de Energocom şi de 663 de milioane de lei faţă de Moldovagaz.
La acestea se adaugă datorii de peste 30 milioane euro la împrumuturi interne şi externe. În consecinţă, Termoelectrica a solicitat creditorilor un plan de achitare a acestor datorii istorice pe o perioadă medie de timp.