Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că Actuala Alianță trebuie menținută și că aceasta are nevoie de o nouă șansă. Potrivit speakerului, la proiectul european nu există alternativă viabilă, ci doar amăgiri politice şi geopolitice. Despre acest subiect, președintele Legislativului a scris pe blogul său. Iată ce mai scrie legiuitorul:
S-au făcut multe în ultimii ani, dincolo de bătălia politică dintre putere şi opoziţie, şi au fost rezultate, de la creştere economică, la chestiuni foarte concrete, cum e circulaţia liberă, fără vize, în UE. Mai avem încă multe de făcut, iar soluţia e dialogul, dublat de hotărârea de a face echipă: societatea noastră este divizată, niciun partid nu îşi poate asuma de unul singur guvernarea, o alianţă motivată de aceleaşi scopuri e singura soluţie de a progresa, de a ajuta societatea să se modernizeze. Moldova nu poate fi reformată individual, ci doar de o echipă, în uniune stă puterea.
Cu toate dificultăţile ultimelor luni, o Alianţă pro-europeană, este cea mai buna soluţie: în primul rând, pentru că dorim cu toţii binele Republicii Moldova, integrarea în Uniunea Europeană, şi tragem cu toţii în această direcţie din acest punct de vedere. În al doilea rând, pentru că am ştiut să facem echipă şi în anii anteriori, avem dovada că se poate: aşa cum am avut succes în ultimii ani, putem să trecem şi peste momentele critice din prezent, să învăţăm atare din greşeli şi să nu le mai repetăm.
O Alianţa pro-europeană este o necesitate: dincolo de momente de tensiune, dincolo de controverse şi de reproşuri, dincolo de orgolii politice, oamenii aşteaptă ca noi să ne facem treaba şi nu să abandonăm proiectul pentru care o majoritate a cetăţenilor au votat acum doar un an: o majoritate pro-europeană.
Soluţia nu este ca un Guvern să fie pus în pericol din cauza supărărilor unui partener. Acum este vital ca să avem un Guvern pro-european stabil, să reconstruim în Parlament o majoritate stabilă, cu scopul de a susţine lupta anticorupţie - aşteptată şi de populaţie-, găsirea tuturor vinovaţilor de jaful de la BEM, şi recuperarea banilor la buget, avem nevoie de bani în economie, în sănătate, în educaţie, în protecţie socială. Astfel, consolidăm statul de drept şi restartăm economia, transformăm actualul cerc vicios al neîncrederii şi acuzelor într-unul virtuos, bazat pe încredere şi rezultate. Moldova a fost numită povestea de succes a Politicii Europene de Vecinătate, putem redeveni ce am fost şi chiar mai mult de atât. E însă nevoie de încredere şi deschidere, în paralel cu respectul pentru valorile europene, iar PDM porneşte cu acest gând în negocierile cu partenerii săi de alianţă. Împreună, putem prezenta un plan coerent, cu victorii de etapă, menit a reda încrederea cetăţenilor în instituţiile statului şi clasa politică.
Criza este un moment de pericol dar şi de oportunitate. Pericolul e instabilitatea ţării: soluţiile nu sunt în stradă, protestul poate fi legitim dar nu schimbă o situaţie în bine prin sine. Ar fi atât de simplu ca totul să se rezolve cu ieşitul în stradă: dar nici economia, nici justiţia nu îşi revin doar cu proteste, e nevoie de paşi concreţi. Oportunitatea e aşadar să ne reaşezăm la masă, să discutam de proiectul nostru comun, dincolo de cazuri individuale de dezacord. Nu putem sacrifica totul pe un altar individual, Moldova merită mai mult de atât, iar cetăţenii aşteaptă mai mult de la noi: transparenţă, lupta anticorupţie, stimularea economiei.
Totul porneşte însă de la încredere, inclusiv în negocierile cu partenerii internaţionali şi cu FMI: iar încrederea creşte prin păstrarea coeziunii într-o Alianţă pro-europeană şi prin păstrarea clară a parcursului nostru european. Avem de făcut, dincolo de emoţii politice, o alegere raţională: putem să ne ridicăm la nivelul timpurilor şi să fim oameni de stat, sau putem să dăm înapoi şi să cedăm ţara dezordinii. Din punctul meu şi al PDM de vedere, nu ne putem permite a doua variantă: avem nevoie de reforme hotărâte, de echipă, acum.
Şi mai avem nevoie de ceva: de dialog corect şi de pragmatism inclusiv din partea opoziţiei, fie că ea se manifestă în Parlament sau, parţial motivată politic, în stradă. Conducerea Moldovei nu trebuie obţinută de opoziţie cu orice preţ, o ţară în haos nu e în interesul cetăţenilor, opoziţia are nevoie de un plan, nu doar de slogane. Totodată, opoziţia poate sta liniştită: nimeni nu se agaţă de scaunele politice, nu trebuie însă uitat că avem un mandat parlamentar, prin voturile oamenilor. Suntem deschişi să lucrăm împreună, cu pragmatism şi luciditate, fără demonizări nefondate. Pentru a realiza aceste obiective, toţi avem de câştigat, dar mai ales Moldova!