Analiștii de la Chișinău consideră că vizita premierului rus Dmitri Rogozin în R. Moldova este determinată de scopurile geopolitice. Experții califică drept sfidătoare prezența oficialului rus tocmai în ziua „autoproclamatei independențe a RMN”.
Directorul Centrului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”, Anatol Țăranu consideră că vizita lui Rogozin ar fi una de rutină, dacă nu s-ar fi produs în contextul marcării autoproclamatei zile de independență. „Moscova creează o stare de tensiune la Chișinău, conștientizând că autoritățile moldave au o marjă redusă pentru a reacționa la provocări. Rogozin și-a ales de data aceasta vizita la Chișinău anume cu condiția de a participa la solemnitățile de la Tiraspol și aceasta nu e nimic altceva decât o încurajare fățișă a separatismului transnistrean din partea Federației Ruse. Această susținere nu o dată s-a manifestat, și Chișinăul nu prea are răspunsuri adecvate la aceste amenințări, care vin din partea Rusiei. Desigur că în condiții normale, Chișinăul ar putea reacționa mai dur în ceea ce privește vizita înaltului demnitar rus, reacții care să culmineze cu amânarea vizitei lui Rogozin la Chișinău. Totuși trebuie să luăm în considerare că relația noastră cu Federația Rusă este construită mai mult pe necesitatea de a păstra pentru Chișinău o atmosferă calmă, pentru că din punct de vedere economic noi depindem de piața rusească”, susține Anatol Țăranu.
Expertul IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea este de părere că vizita lui Rogozin în RM, anume în aceste zile, este determinată de interesul F. Ruse pentru evenimentele desfășurate în partea stângă a Nistrului. Expertul remarcă faptul că în plan diplomatic, Chișinăul a reușit totuși să amâne vizita pentru a doua zi a oficialului rus, care inițial a fost dispus să participe pe 2 septembrie la manifestările prilejuite de așa-numita „zi a independenței RMN”. „În linii mari, sigur, scopul lui Rogozin este de a vizita Transnistria, dar plătind tribut și intereselor Chișinăului. Dl Rogozin este responsabil de cooperarea economică și sigur va avea de discutat la acest subiect cu ministrul Lazăr, dar totuși cred că vizita pe malul stâng este mai importantă, pentru că pică într-un moment simbolic pentru transnistreni. Mai ales în această situație, ei au nevoie de o încurajare ce ar veni din partea celui, pe care îl cred partenerul principal, adică Rusia”, spune Corneliu Ciurea.
Analistul Petru Bogatu spune la rândul său că vizita vicepremierului rus marchează începutul unei ofensive înainte de semnarea documentelor de la Vilnius. Petru Bogatu admite că în cadrul discuțiilor cu Valeriu Lazăr, oficialul rus va reitera avertismentul F. Ruse privind intenția Chișinăului de a adera la UE în detrimentul unei Uniuni Vamale, admițând că se va recurge la șantaj, printr-un embargo impus RM. „Rogozin vine, nu pentru că a invitat de Lazăr. Ideea lui era să vină la Tiraspol, pentru a participa la sărbătorile din regiunea separatistă. Dl Lazăr, invitându-l, probabil nu a dorit altceva decât să sustragă atenția de la acest fapt penibil, care este participarea unui înalt oficial rus la manifestările ilegale dintr-o republică ilegală. În ce privește rezultatele vizitei, ele sigur vor fi absolut nule. Singurul lucru spus, e avertismentul reiterat de Moscova în privința asocierii RM la UE”, susține Petru Bogatu.
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a efectuat ieri o vizită la Chișinău, dar astăzi el vizitează regiunea trasnistreană, unde va avea întâlniri cu înalții oficiali de la Tiraspol.