Preşedintele interimar moldovean, Mihai Ghimpu, începe, astăzi, 27 aprilie, o vizită oficială în România, în cadrul căreia se va opri şi în Suceava şi Iaşi.
Cu această ocazie va fi semnat un set de acorduri bilaterale în diferite domenii, vor fi apoi declaraţii de presă din partea celor doi şefi de stat.
“Fiindcă merge o delegaţie numeroasă, vreo 9 miniştri, înseamnă că miza e în primul rând economică: relaţiile economice, în educaţie, asistenţe sociale şi desigur culturale, care trebuie repuse pe o altă platformă. Acum, de o parte şi de alta, se manifestă dorinţa de a colabora cu adevărat. Deocamdată nu putem spune că există semne certe de trecere de la vorbe la fapte, dar să sperăm că aşa va fi”, a declarat analistul politic Nicolae Negru într-un interviu la RFI.
Analistul mai spune despre această vizită că ar fi mai mult una simbolică, pentru că vine în contextul anunţatei vizite la Moscova, anulată ulterior de preşedinte.
Relaţiile bilaterale s-ar putea îmbunătăţi dacă se rezolvă problemele cu semnarea Tratatului de bază şi al celui de frontieră, precum şi cu suma de 500 de euro pe care moldovenii care doresc să treacă graniţa în România sunt nevoiţi să o prezinte.
În timpul vizitei este preconizată şi semnarea unui acord de colaborare dintre Parlamentul Republicii Moldova şi cel al României, acordul privind acordarea din partea României a unui ajutor nerambursabil de 100 mln euro, acordul privind protecţia socială a cetăţenilor moldoveni care muncesc în România. Un alt acord ce va fi semnat este cel de colaborare între ministerele educaţiei de la Chişinău şi Bucureşti, amânat de câţiva ani de fosta conducere de la Chişinău.
Din componenţa delegaţiei, care îl însoţeşte pe Preşedinte, fac parte Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Anatolie Şalaru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Leonid Bujor, ministrul Educaţiei, Gheorghe Şalaru, ministrul Mediului, Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Marcel Răducan, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Ion Cebanu, ministrul Tineretului şi Sportului, Mihai Bălan, consilier al Preşedintelui în probleme de politică externă şi integrare europeană, Oleg Bodrug, deputat în Parlamentului Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, Primar General al municipiului Chişinău, alte persoane oficiale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE