La cel mai vechi muzeu din Chişinău - Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală al Republicii Moldova - a fost organizată o expoziţie de fotografii dedicate deportărilor staliniste, joi, 11 iunie. Organizatorii, tineri absolvenţi ai şcolii de liderism politic “IDIS Viitorul” au reuşit să adune 75 de fotografii ale celor strămutaţi cu forţa de către autorităţile sovietice în anii 1941, 1949, 1951 din Basarabia şi Bucovina de Nord în URSS. Toate evocă viaţa de zi cu zi a deportaţilor în perioada în care se aflau în taigaua siberiană.
Gloria Jigău, organizatoarea expoziţiei spune că o parte din fotografii le-a extras din Muzeul Memoriei Neamului, o altă parte au fost oferite de doamna doctor Elena Postică, ea fiind autoarea „Cărţii Memoriei” ce inserează numele tuturor deportaţilor din Moldova. Altele le-a obţinut de la prieteni, cunoscuţi din şcoală, liceu, care au auzit despre acest eveniment.
„ Expresiile feţelor reflectă tristeţea, amărăciunea. Când finalizam lucrul cu nişte poze, cineva (un domn din altă ţară) mi-a spus că este şocat de felul în care erau îmbrăcaţi. Hainele sunt foarte ponosite, din cea mai simplă stofă”, povesteşte Gloria Jigău.
Pentru a aduce pozele la starea în care să poate fi vernisate, tinerii au apelat la ajutorul unui grafician, care a aplicat tehnici de scanare şi photoshop.
„În România, Ucraina, evenimentele din acea perioadă sunt mediatizate mult mai mult decât în Republica Moldova. Drept urmare, cunoaştem cu toţii ce s-a întâmplat în Ucraina, câţi oameni au murit, ce s-a întâmplat cu foametea şi nu ştim nimic despre evenimentele de la noi. Subiectul se învaţă la şcoală într-o oră-două. Nu este suficient”, consideră organizatoarea evenimentului.
Teodosia Cozmin, una dintre protagonistele expoziţiei, victimă a deportărilor din 6 iulie 1949 spune că pozele sunt tot ce i-a mai rămas. “Am fost scoasă din cuibul casei părinteşti când aveam şapte ani şi n-am reuşit să recuperez mai nimic. Iată această poză cu părinţii mei au păstrat-o vecinii şi mi-au dat-o. Da, acestea sunt din Siberia. Iată aici sunt cu o fetiţă – Dumnezeu s-o ierte – din satul Pragila, lângă un barac rusesc. Eram în stepa Amurului – aveam vreo 13 ani şi lucram la vite ca robi adevăraţi. S-a făcut o lege ca să ni se întoarcă averea, dar care funcţionează foarte greu. Noi insistăm să ni se întoarcă ce ni s-a luat, dar din păcate – nimic”, se plânge Teodosia Cozmin.
Conform unor date oficiale ruse, în 1940-1941, numai în GULAG-urile sovietice au fost aduşi, din Moldova, 11.679 de oameni. Iar în timpul celui de-al doilea val de deportări din 1949, peste 35 mii de persoane, au fost ridicate şi duse în Siberia.
Cu referire la “Europa Liberă”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE