Deputații au aprobat astăzi, 22 noiembrie, în cadrul ședinței Legislativului, un proiect de lege cu privire la sancționarea persoanelor care construiesc blocuri de locuit și la vând, dar nu înregistrează contractele la oficiile cadastrale teritoriale, anunță Politik.md.

Raportorul proiectului, șeful Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, a menționat că acest proiect de lege vine să îmbunătățească Legea Cadastrului bunurilor imobile și cea a Codului Contravențional. „Cei implicați în procesul de construcție, trebuie să fie obligați să înregistreze contractele pe care le semnează, astfel ca să fie imposibilă vânzarea unui apartament mai multor persoane”, a explicat Viorel Chetraru.
 
În nota informativă a proiectului de lege se aduce exemplul a 249 blocuri de locuit din țară, cărora le-a fost sistată activitatea de constructive din motiv că au fost depistate nereguli în procesul de vânzare-cumpărare.
 
Potrivit proiectului de lege, înregistrarea contractelor privind investițiile în construcții la oficiile cadastrale teritoriale este pusă în obligația persoanei juridice, care asigură construcția bunului imobil, în termen de 15 zile calendaristice din data autentificării acestora.
 
În cazul în care nu este respectată prevederea în cauză, se aplică o amendă de la 150 la 250 unități convenționale persoanei cu funcție de răspundere, și cu amendă de la 350 la 500 unități convenționale aplicată persoanei juridice.
 
Proiectul de lege în cauză a fost susținut cu votul majorității deputaților prezenți în sală.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE