Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova și-a exprimat „îngrijorarea” față de deteriorarea situației din stânga Nistrului, regiune pe care o numește Pridnestrovie, cauzată de lipsa gazelor rusești începând cu 1 ianuarie 2025. Într-un comunicat oficial, diplomații ruși acuză autoritățile de la Chișinău și Kiev de crearea unei crize artificiale, pe care o consideră rezultatul politicilor promovate de „Occidentul colectiv”.

Potrivit ambasadei, refuzul Ucrainei de a prelungi acordurile de tranzit al gazelor naturale a determinat Gazprom să piardă capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze către regiunea transnistreană. În acest context, Kievul este acuzat că ar fi sistat tranzitul în mod „cinic” chiar în perioada de iarnă, punând în pericol sute de mii de locuitori ai regiunii.

De asemenea, Chișinăul este criticat pentru „ignorarea intenționată” a problemelor din relațiile cu Gazprom. Ambasada Rusiei consideră că “politicile” autorităților moldovenești, împreună cu cele ale regimului de la Kiev, nu fac decât să agraveze criza energetică din regiune.

În comunicat, diplomații ruși resping acuzațiile privind „abandonarea Tiraspolului de către Moscova”, calificându-le drept „mincinoase și manipulatoare” și avertizează că orice tentativă de a soluționa „cu forța” conflictul transnistrean nu va rămâne fără răspuns. Ambasada subliniază că protejarea cetățenilor ruși din regiune rămâne o prioritate absolută a politicii externe a Federației Ruse.

După această declarație ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu dezinformarea lansată într-un comunicat referitor la criza energetică din Transnistria.

Anunțul a fost făcut de MAE, care respinge cu fermitate dezinformarea periculoasă lansată, prin care Rusia încearcă să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care Moscova însăși a generat-o.

”Ministerul Afacerilor Externe cere insistent Ambasadei Federației Ruse să înceteze imediat campania de dezinformare, care dăunează și mai mult relațiilor bilaterale, și tensionează situația regională. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea reprezentantului Ambasadei Federației Ruse“ a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Tatiana Barac, notează deschide.md

Potrivit MAE, afirmațiile false lansate de Ambasada Rusiei sunt menite să dezbine societatea din Republica Moldova și să camufleze adevărata origine a crizei energetice din regiunea transnistreană.

”Este o încercare cinică de a manipula opinia publică și de a transfera vina asupra Chișinăului sau a Kievului, în timp ce adevărata responsabilitate aparține exclusiv Moscovei” se notează în comunicat.

Potrivit MAE, responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care au ales să nu își respecte obligațiile contractuale și să nu ofere soluții viabile pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze.

”Decizia de a sista livrările este una strict politică, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. Orice încercare de a atribui această responsabilitate altor părți este nu doar falsă, ci și profund cinică. Guvernul Republicii Moldova a demonstrat prin acțiuni concrete că este angajat în sprijinirea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv în perioade dificile, precum sezonul rece” se mai notează în comunicat.

De asemenea, R. Moldova condamnă ferm retorica provocatoare și insinuările periculoase referitoare la o presupusă ”soluționare cu forța” a dosarului transnistrean și reiterează angajamentul ferm privind reintegrarea pașnică, prin dialog și respectarea suveranității și integrității sale teritoriale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE