Alianţa Moldova Noastră (AMN) se lansează în campania electorală cu lozinca „Eurointegrare cu AMN la guvernare!”. Platforma electorală a fost prezentată miercuri, 11 februarie. Liderul formaţiunii, Serafim Urecheanu, a declarat că programul de guvernare al AMN, intitulat „Saltul European al RM”, se bazează pe nouă obiective majore.

Din 103 persoane care alcătuiesc lista candidaţilor AMN, 76 sunt reprezentanţi din teritoriu. Lista conţine 19 tineri cu vârsta până la 30 de ani şi 24 de femei.

Pentru a realiza saltul investiţional, AMN îşi propune, în cazul în care va accede la guvernare, să atragă investiţii străine de peste 1 mlrd dolari anual şi să creeze condiţii pentru ca cetăţenii aflaţi la muncă peste hotare să-şi poată investi banii acasă, în afaceri proprii. Pentru fiecare afacere nouă deschisă de tineri în mediul rural, AMN promite să acorde câte 8 mii de euro, pe baza unor concursuri de proiecte.

La capitolul Saltul Economic, formaţiunea intenţionează să dubleze Produsul Intern Brut în următorii 4 ani, cu o creştere economică anuală de 12-15%. AMN îşi propune să creeze 350 mii de locuri noi de muncă şi atingerea, până în 2013, a unui nivel mediu de salarizare de 500 euro pe lună. Pensiile urmează să crească până la cel puţin 35% din salariul mediu, ceea ce înseamnă 175 de euro până în 2013.

Saltul în domeniul ocrotirii sănătăţii va fi realizat prin perfecţionarea sistemului de asigurări sociale şi investirea a 600 mln de lei anual în repararea, modernizarea şi dotarea instituţiilor medico-sanitare publice.

Pentru a moderniza sistemul educaţional, AMN promite să adopte un nou Cod al educaţiei în concordanţă cu standardele europene. Familiile tinere vor putea închiria locuinţe în condiţii avantajoase la naşterea primului copil, se mai spune în platforma electorală a AMN.

Saltul în Democratizare se doreşte implicit prin alegerea preşedintelui prin vot direct, de către popor, şi implementarea sistemului electoral mixt. AMN promite să eficientizeze actul de guvernare, să garanteze transparenţa utilizării finanţelor publice.

În domeniul politicii externe AMN intenţionează să negocieze şi să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană până la finalul mandatului, să dinamizeze relaţiile cu structurile euro-atlantice şi să armonizeze la maxim politica de bună vecinătate cu Ucraina şi România. De asemenea, AMN îşi propune să dezvolte parteneriate cu Rusia şi SUA.

Realizarea platformei electorale a AMN va avea drept rezultat major integrarea RM în UE, susţine AMN.

AMN va fi înscris al treilea în buletinele de vot. Formaţiunea a fost înregistrată de Comisia Electorală Centrală marţi, 10 februarie. Primul pe listă este liderul AMN, Serafim Urecheanu, urmat de academicianul Mihai Cimpoi şi deputatul Veaceslav Untilă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE