Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase spune că decizia Înaltei Instanțe de a le permite candidaților Partidului să participe la alegeri nu l-a surprins. Asta deoarece, spune Tănase, „era clar de la bun început că articolul 16 din Codul Electoral are mai multe probleme”

„În principal, este vorba despre posibilitatea de a individualiza responsabilitatea fiecărei persoane pentru un delict pe care l-a comis. Este problema nr. 1, deoarece legea ca atare impunea restricții unui cerc foarte mare de persoane care nu neapărat au vreo responsabilitate. Un alt aspect care a trezit semne de întrebare ține de motivul pentru care Parlamentul a votat această lege, chiar după ce a fost începută perioada electorală. În mod oficial, s-a anunțat că această modificare s-a făcut pentru executarea hotărârii CC referitor la neconstituționalitatea acestui partid politic. Ori din textul acestei hotărâri nu rezultă o obligație pentru Parlament de a modifica legislația”, a subliniat Alexandru Tănase.

În opinia fostul președinte al Curții Constituționale, Parlamentul „nu avea dreptul să vină cu restricții mai mari decât cele stabilite de către Curte”.

„Hotărârea Curții era foarte clară și nu necesita modificări legislative. Există și un principiu care derivă din Codul bunelor pratici al Comisiei de la Veneția, care de fapt, împiedică autoritățile să opereze modificări cel puțin un an de zile înainte de scrutinul propriu-zis”, a menționat Alexandru Tănase.

Astfel, Tănase consideră că înainte de examinarea sesizării depuse de către deputații din fostul Partid Șor, ar fi trebuit așteptată opinia Comisiei de la Veneția „astfel încât acele principii care vor fi reținute în opinia Comisiei să fie într-un fel sau altul utilizate de Curtea Constituțională”, a declarat Tănase pentru TV8

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE