Preşedintele Partidului Popular din Republica Moldova, Alexandru Oleinic, susține că odată cu venirea forţelor democratice în ţară, cetăţenii Republicii Moldova se aşteptau la libertate şi stabilitate, însă așteptările lor nu s-au adeverit. Liderul politic s-a referit la protestele organizate la 6 septembrie, subliniind că oamenii au aşteptat schimbări și reforme reale în justiţie, în mediul de afaceri, în politicile fiscale și în politicile de dezvoltare a antreprenoriatului.
„Aceste lucruri însă nu s-au întâmplat, iar principal problem a fost lupta unor conducători de partide care au preluat puterea pentru funcţii, pentru controlul asupra domeniilor concrete, pentru monopolizarea domeniilor economice. Lupta pentru îmbogăţirea clanurilor politice concrete, aceasta a fost principala problemă de ce noi ne-am stopat timp de patru ani.
Spiritul din Piaţă la 6 septembrie, arată că cetăţenii s-au săturat, de aici vin şi revendicările protestatarilor, care  sunt reale atunci când ele au o finalitate, ele sunt necesare toate. Ce s-a numit în revendicări toate sunt necesare”, a declarat Alexandru Oleinic, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
De asemenea, liderul PPRM reiterează necesitatea alegerii preşedintelui de către popor, ca să fie un segment independent al puterii, un segment al puterii care să reprezinte cetăţenii și nu politicul.  „Se cere rezolvarea problemei cu reforma în justiţie, demisia procurorului general, demisia conducerii CNA, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, demisia guvernatorului Băncii Naţionale. Toate demisiile acestea sunt consecinţele unor acţiuni care s-au întâmplat în ultimul an.
Dacă vorbim de Banca Naţională, este aportul concret al Băncii Naţionale la furtul miliardului de euro. Dacă vorbim de procurorul general, noi vorbim de acele probleme care sunt acolo. Dacă vorbim de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, vorbim de consecinţele campaniei electorale, sunt televiziuni care 90% din tot eterul l-au consacrat unor partide concrete.
Noi ori avem concurenţă loială şi avem transparenţă, ori avem o dictatură de care totuşi cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea. De aceea, revendicările ca să fie implementate, trebuie să aibă o logică finală. Logica finală – Parlamentul trebuie să schimbe preşedintele Comisiei Electorale Centrale, ca să putem avea acces la alegeri libere şi independente, trebuie să schimbe preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ca să avem drept la libertatea de exprimare, să schimbe procurorul general. Dar ca să ajungem la alegeri anticipate, ţara trebuie pregătită”, a mai subliniat Alexandru Oleinic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE