Baronesa Emma Nicholson de Winterbourne se declară dezamăgită de felul în care au evoluat evenimentele în Republica Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Sâmbătă, 27 martie, într-o conferinţă de presă la Chişinău, baronesa a reiterat că acestea nu au fost corecte.
“Tuturor le-am spus că alegerile nu au fost corecte şi că trebuie repetate. Ce-am văzut în regiunea transnistreană mă face să spun acest lucru”, a subliniat baronesa. Emma Nicholson susţine că drepturile oamenilor au fost încălcate. Cei care vroiau să voteze în partea dreaptă a Nistrului erau ameninţaţi că vor rămâne fără acte şi că nu se vor putea întoarce acasă. Altora li se spunea că îşi vor pierde locurile de muncă.
Parlamentara britanică spune că a semnalat toate neregulile pe care le-a văzut, dar că acestea nu au fost reflectate în raportul Misiunii Internaţionale de Observare a Alegerilor. Emma Nicholson a mai spus că sistemul electoral a fost unul corupt şi că şi alţi colegi de-ai săi nu au fost de acord cu rezultatele raportului.
Baronesa a subliniat că se bucură de faptul că acum Republica Moldova este într-o poziţie remarcabilă. Reuniunea donatorilor de la Bruxelles, la care s-a decis acordarea unei asistenţe financiare în sumă de 1,9 miliarde de euro, este unul din paşii cei mai importanţi pe care ţara i-a făcut până acum. Cu aceşti bani Republica Moldova va putea realiza reforme sociale şi de infrastructură, va putea îmbunătăţi sistemul judiciar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE