Duminică, 4 mai, în România se desfășoară primul tur al alegerilor prezidențiale care vor decide cine va fi noul președinte pentru următorii cinci ani. Urnele s-au deschis în România la ora 7, dar în străinătate se votează încă de vineri şi prezenţa este foarte mare deja.
România se află în fața unui test electoral crucial, în contextul unui al doilea tur de scrutin prezidențial, după anularea primelor alegeri din noiembrie 2024, din cauza acuzațiilor de ingerință externă și nereguli pe reţele.
Potrivit BBC, rezultatul alegerilor este așteptat cu „nervozitate” în marele cancelarii occidentale un indiciu al importanței strategice pe care România o joacă în actualul context de securitate regională.
Alegerile se desfășoară într-un climat tensionat, după ce outsiderul radical Călin Georgescu a câștigat primul tur din noiembrie, dar victoria sa a fost anulată.
Deși susținătorii săi acuză un „abuz de putere”, autoritățile au invocat implicarea Rusiei și nereguli în campanie. SUA, prin vicepreședintele JD Vance, au criticat public decizia de invalidare a rezultatului, tensionând relațiile tradițional apropiate dintre București și Washington, aminteşte BBC.

Votul în ţară a început duminică,ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.
Până la acestă oră în România au votat peste peste 8 milioane 430 de mii de alegători , iar cifrele se îndreaptă spre datele scrutinului din 24 noiembrie, atunci în țară au votat 9 milioane 465 de mii de alegători. La ora 21 mai multe case de sondaje vor prezenta datele Exit poll, iar mai mulți sociologi spun că există o ierarhie și doi calificați în turul doi”, adăugând că „în niciun caz nu există o egalitate între unul sau altul dintre candidații înscriși pe listele electorale”.
„Există o ierarhie și doi calificați în turul doi. Am văzut date și cifre care nu au niciun fel de legătură cu realitatea. Grupul Avangarde nu a produs și nu a lansat în spațiul public niciun fel de date și nu ne asumăm nicin fel de răspundere față de unii care folosesc acest brand pentru a manipula electoratul. Nu am livrat date către nimeni până la această oră. Nu ne asumăm niciun fel de răspundere față de manipularea ordinară prin care se încearcă scoaterea la vot a electoratului unui anumit candidat”, a spus sociologul, Marius Pieleanu, la Antena 3 CNN.
Votul în străinătate a început în 1 mai, la ora 22.00, ora Românei, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă, unde votarea deja s-a încheiat.
Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 şi 4 mai 2025, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025). În diaspora românească au votat până la această oră peste 890 de mii de alegători, Italia Spania și Germania și Marea Britanie, fiind statele cu cei mai numeroși cetățeni români.
Potrivit experților, numărul votanților din Diaspora ar putea ajunge la 1 milion de votanți. În total, în diapora românească locuiesc aproximativ 5 milioane de români
În Republica Moldova, până la această oră au votat peste 84 de mii de alegători, ceea ce e peste scrutinul din 24 noiembrie 2024.
Cu ocazia alegerilor prezidențiale România, în Republica Moldova au fost deschise 64 de secții de votare, cu 5 mai multe față de scrutinul din noiembrie 2024, când moldovenii au putut vota în 59 de locuri. Cele mai multe secții de votare sunt în centrul țării - 38, dintre care 20 în orașul Chișinău. La nord avem 18 secții, iar la sud - 8.
În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, din 24 noiembrie 2024, peste 81 de mii de moldoveni, cu cetățenie română și-au exercitat dreptul la vot.
În Republica Moldova sunt peste 640 de mii de moldoveni dețin cetățenia României.