LIVE TEXT: 18:00 Comisia Electorală Centrală anunță că, până la ora 18.00, per ansamblu pe țară, este înregistrată o participare la urne de 34 la sută dintre alegători.

LIVE TEXT: La orele 11:00 la urne s-au prezentat 11% din alegători

Astăzi 19 noiembrie, în Republica Moldova are loc turul doi al alegerilor locale generale. La urne sunt așteptați 830 de mii de alegători. Pentru turul doi de scrutin buletinele cu numele candidaților vor fi mult mai mici, fapt ce va facilita atât procesul de vot, cât și procesul de totalizare a rezultatelor. În opt localități din Republica Moldova vor fi organizate alegeri repetate, adică cetățenii își vor alege și primarii și consilierii, întrucât în primul tur scrutinul a fost invalidat din cauza prezenței reduse la urne.

Potrivit legii, turul doi de scrutin se organizează în localitățile unde din primul tur niciun candidat pentru funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate. Turul doi al alegerilor se desfășoară în 273 de localități din Republica Moldova.

În buletinul de vot vor fi înscriși câte 2 candidați, cei care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova, din raionul Drochia și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinul de vot, va fi înscris câte un singur candidat.

Potrivit noului Cod Electoral în turul doi de scrutin, există un prg de validare se 1/5, iar alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate.

La nivel politic bătălia se dă între partidul de guvernământ,(PAS) opoziția parlamentară și extraparlamentară și candidașii independenți pentru câteva municipii și centre raionale importante cum ar fi Bălți, Edineț Ungheni, Râșcani Nisporeni, Călarași. Totodată, în joc sunt câteva mandate de primar în suburbiile Chișinăului, acolo unde partidul de guvernământ se luptă cu candidații primarului MAN ai primaruilui Ion Ceban. La Durlești, bătălia se dă între candidatul PAS și cei de la CUB. Potrivit experților, în cazul în care pentru turul doi există un prag de validare, de 1/5, ar putea apărea riscul ca în unele localități să fie o prezență mică la vot, iar asta va duce la invalidarea alegerilor în localitățile date.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE