Dobânzile obținute din depozitele bancare nu vor fi impozitate cu 12 la sută, cum era propus inițial în proiectul de politică bugetar-fiscală pentru anul 2023. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi anunță că s-a ajuns la un consens, iar această rată va crește doar până la 7 procente. Chiar și așa experții consideră contraproductivă aplicarea impozitelor pe dobânzile bancare, într-un an de criză și cu o inflație de peste 30 la sută.

Pentru ca veniturile la buget să crească într-un ritm pozitiv, este nevoie ca toate sursele de venit, inclusiv dobânzile să fie impozitate, argumentează Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. El a precizat că măsura propusă în politica bugetar- fiscală este necesară pentru a asigura un regim de impozitare just și echitabil. Totuși, în urma discuțiilor cu actorii implicați, majorarea dobânzii va fi mai mică, astfel încât să fie asigurat un echilibru între avantajele și dezavantajele acestei măsuri, declarat Dumitru Budianschi la o emisiune de la Rlive.

„Trebuie să existe o abordare sinceră față de impozitare, dacă vrem să avem un stat sustenabil. În discuția cu toți actorii, am ajuns la concluzia că, ținând cont de mai mulți factori, n-o să venim cu această majorare de până la 12 la sută, dar o să fie o majorare de 7 la sută. Trebuie să ținem cont că avem impozitarea pe VMS care e 12 la sută la ziua de azi și era bine să fie o impozitare uniformă. Eu vreau foarte mult ca fiecare dintre noi să înțeleagă că nu poți să ai un stat cu servicii bune, dacă nimeni nu va plăti impozite”, a spus ministrul Finanțelor.

Dumitru Budianschi a precizat că impozitarea uniformă ar fi fost binevenită, în condițiile în care veniturile sunt în creștere.

Introducerea impozitului pe dobânzile bancare este necesară, dar se face prea brusc, iar acest fapt ar putea să genereze efecte negative, a declarat pentru Radio Moldova expertul economic, Veaceslav Ioniță.

„Impozitul pe venit este un impozit este logic. El există în toată lumea. Greșeala pe care o face Guvernul este că se tratează dobânda din depozit ca venituri sigure. În prezent, Banca Națională încurajează cetățenii să depună banii la bancă, iar Guvernul, prin impozitarea dobânzilor, care în acest an sunt negative, descurajează. Sugestia mea ca această dobândă să n-o atingă în acest an, deoarece ei nu vor câștiga mare bani și nu este corect să impozitezi pierderile”, a spus Veaceslav Ioniță.

Amintim că în prezent, veniturile din dobânzile bancare sunt impozitate cu trei procente.

Proiectul de politică bugetar-fiscală pentru anul 2023 a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern și urmează să fie examinat, luni, în Parlament.

sursa

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE