Buliga a menţionat că a înregistrat numeroase plîngeri de la cetăţeni, potrivit cărora unele persoane au fost înşelate de agenţii private de ocupare a forţei de muncă. Ministrul a spus că va sesiza Camera de Licenţiere de Stat, precum şi organele de drept, care urmează să sancţioneze agenţii economici aflaţi în conflict cu legea.
”Sarcina noastră este să asigurăm cetăţenilor Republicii Moldova drepturi garantate la muncă şi salarizare în ţară sau peste hotare oferindu-le contracte legale şi decente. Iată de ce vom înainta propuneri de înăsprire a legislaţiei ce reglementează activitatea agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă”, a anunţat Valentina Buliga. Potrivit ministrului, cel mai des reclamaţiile parvenite de la cetăţeni ţin de perceperea unor taxe ilegale pentru servicii de plasare în cîmpul muncii în străinătate sau angajarea în state pentru care agenţiile nu dispun de licenţă.
Totodată, administratorii agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă au menţionat şi ei un şir de probleme cu care se confruntă în domeniul de activitate şi au solicitat ajutor din partea statului. Reprezentanţi ai unor companii au cerut adoptarea unui regulament, care ar stabili lista serviciilor prestate şi plafonul de preţuri pentru ele.
În cadrul şedinţei s-a decis că în timpul apropiat va fi constituită o comisie tripartită Guvern-sindicate-patronate, care va elabora un act menit să reglementeze mai clar serviciile de plasare în cîmpul muncii, prestate de agenţii privaţi.
La şedinţă au participat peste 20 de administratori şi angajaţi ai agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă din cele 44 licenţiate în domeniu. Conform Camerei de Licenţiere de Stat, agenţiile private din R. Moldova prestează servicii de angajare în 14 state, printre care Federaţia Rusă, Israel, Canada, SUA, Qatar etc.
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE