Curtea Constituțională (CC) a examinat sesizarea unui grup de avocați care i-au reprezentat în instanță pe judecătorii care au contestat mai multe prevederi din Legea Pre-Vetting în legătură cu selectarea candidaților la funcția de membru în CSM și CSP. Avocații candidaților la pre-vetting au notat că textul contestat la CC reduce, în mod semnificativ, limitele controlului judecătoresc asupra deciziilor Comisiei de evaluare privind nepromovarea evaluării, contrar unor articole din din Constituție.

Curtea a admis excepţiile de neconstituţionalitate invocate de avocați și a declarat neconstituțional textul „dacă constată existența unor circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării de către candidat” din articolul 14 alin. (8) lit. b) din Legea nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor”, se menționează în hotărârea Curții Constituționale.

După decizia CC, mai mulți experți au scris dacă va avea efect sau nu hotărârea Înaltei Instanțe asupra legii pre-vettingului?

Experții de la Centrul de Resurse Juridice spun că  potrivit CC, CSJ poate anula deciziile cu privire la nepromovarea pre-vettingului, dacă (a) au fost admise erori procedurale care fac evaluarea inechitabilă, și (b) dacă a constatat circumstanțe care pot duce la promovarea evaluării. Potrivit lor după decizia CC, CSJ urmează să reia de urgență examinarea contestațiilor depuse de judecătorii care nu au promovat evaluarea și să adopte o hotărâre în termen de 10 zile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE