Administrația SUA a decis să închidă 83% dintre programele Agenției Americane pentru Dezvoltare Internațională (USAID), după o revizuire de șase săptămâni a activității acestei instituții, a anunțat secretarul de stat Marco Rubio.

„Dintre 5.200 de contracte care sunt acum anulate, s-au cheltuit zeci de miliarde de dolari în moduri care nu doar că nu au servit interesele naționale ale SUA, dar în unele cazuri le-au afectat negativ”, a scris Rubio pe rețeaua socială X.

Potrivit acestuia, doar 17% dintre programele rămase – aproximativ 1.000 – vor continua să fie finanțate, însă cheltuielile vor fi monitorizate mai strict de către Departamentul de Stat. Rubio a mulțumit, de asemenea, Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), coordonat de Elon Musk, pentru contribuția sa la această „reformă necesară de mult timp”.

Moldova va pierde peste 120 de milioane USD din partea USAID, finanțări în două mari programe, după ce Statele Unite au decis să reducă cu circa 83% programele de finanțare în întreaga lume, scrie canalul de telegram SPPOT. Future Technologies Activity in Moldova – 60,524,597 USD (~1,077 miliarde MDL) este un program destinat dezvoltării tehnologiilor emergente, inovației digitale și modernizării infrastructurii IT. Al doilea program, Moldova Energy Security Advancement – 59,785,130 USD (~1,064 miliarde MDL)

Decizia vine după ce președintele Donald Trump, în prima zi a celui de-al doilea mandat la Casa Albă, a suspendat pentru 90 de zile asistența externă acordată prin USAID, pentru a verifica dacă aceste programe sunt în conformitate cu „valorile americane” și obiectivele politicii externe ale SUA. În urma acestui audit, agenția a fost plasată sub controlul Departamentului de Stat, pierzându-și astfel statutul independent și finanțarea directă de la Congres.

Potrivit unor surse citate de Associated Press și ABC News, inițial se discuta despre închiderea a peste 90% dintre programele USAID, adică aproape 5.800 de proiecte.

F

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE