Administrația președintelui american Joe Biden a început negocieri urgente cu aliații privind utilizarea bunurilor rusești înghețate pentru sprijinul militar al Ucrainei, relatează New York Times, citând surse din guvernul american. SUA și Europa caută ca activele rusești să ajute Ucraina pe măsură ce finanțarea se epuizează. În ciuda rezervelor legale, factorii de decizie politică cântăresc consecințele utilizării a 300 de miliarde de dolari în active rusești pentru a ajuta efortul de război al Kievului.

Administrația președintelui american Joe Biden și-a intensificat eforturile de a confisca circa 300 de miliarde de dolari în active suverane rusești înghețate în țările occidentale, încercând astfel să compenseze incapacitatea de a aloca fonduri suplimentare în Congres.

Deși Statele Unite s-au opus categoric anterior confiscării activelor suverane ale Băncii Centrale a Federației Ruse, Casa Albă a început acum să discute activ în cadrul G7 dacă își poate folosi puterile existente pentru a folosi aceste fonduri sau ar trebui să apeleze la Congres.

Potrivit NYT, Statele Unite fac presiuni asupra Regatului Unit, Franței, Germaniei, Italiei, Canada și Japoniei, astfel încât strategia de utilizare a activelor suverane să fie gata până pe 24 februarie 2024, la doi ani de la invazia rusă în Ucraina. Biden însuși nu a susținut încă definitiv această opțiune, susține ziarul.

Sursele din New York Times indică o serie de probleme pe care G7 încă trebuie să le rezolve. Printre altele, vorbim despre dacă bunurile confiscate vor fi trimise direct în Ucraina sau vor fi folosite în favoarea acesteia în alt mod.

O altă chestiune problematică este dacă aceste fonduri vor fi utilizate doar pentru reconstrucția Ucrainei și sprijinul ei bugetar, sau direct pentru efortul militar. Mai mult, deoarece confiscarea activelor suverane la această amploare ar fi fără precedent, iar Moscova deja reacționează prin confiscarea unor active occidentale în domeniul energiei sitaute pe teritoriul Rusiei

Potrivit NYT, discuțiile relevante au devenit și mai urgente după ce Congresul SUA nu a reușit să aprobe finanțare suplimentară pentru Ucraina până la sfârșitul acestui an. Și chiar dacă fondurile vor fi aprobate în cele din urmă, Casa Albă are nevoie de o sursă alternativă de fonduri pentru Kiev pentru a preveni astfel de situații.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE