Acordul cu FMI nu prevede reducerea salariilor, a numărului bugetarilor, precum şi a cenzurului de vârstă și nu va fi majorată cota TVA, a precizat premierul Vlad Filat în cadrul întrevederii cu FMI, care a avut loc, miercuri, 28 octombrie.
Majorările de salarii pentru profesori va rămâne la nivelul stabilit a unei majorări de 1 septembrie cu 24%. Totodată, va fi optimizat numărul de angajaţi din sectorul bugetar. În 2010 va fi implementată decizia adoptată de guvernul precedent, care reprezintă un angajament faţă de FMI, ceea ce înseamnă disponibilizarea unui excedent de 4000 de unităţi.
În schimb vor fi majorate accizele a benzină cu 7,5%, la articolele din tutun – cu 10%, la băuturile alcoolice – cu 4%, la cosmetice – cu 15%, automobile de lux – cu 20%.
Premierul a menţionat că cota zero la profitul reinvestit va rămâne în vigoare până la începutul anului 2012, iar din 2012 va fi introdusă cota de impozitare de 10%, ceea ce reprezintă o cotă uniformă pentru toate sectoarele şi regiunile.
Nikolai Gueorguev, şefului Misiunii FMI a salutat angajamentul guvernului de a restaura viabilitatea fiscal-bugetară şi cea externă, a menţine stabilitatea financiară şi a susţine creşterea economică impulsionată de investiţii. Programul are drept scop inversarea tendinţelor de creştere a dezechilibrelor fiscal bugetare care s-au manifestat la finele anului 2008 şi pe parcursul anului 2009, în paralel cu majorarea cheltuielilor bugetare pentru investiţii şi protecţie socială.
Şeful Misiunii FMI a menţionat că respectarea fermă a politicilor convenite, precum şi realizarea reformelor de îmbunătăţire a climatului de afaceri vor fi cruciale pentru atingerea obiectivelor programului.
Amintim că ieri Guvernul a convenit cu FMI asupra unui acord de finanțare de 588 mln dolari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE