Accesul public la Internet în satele din Republica Moldova ia amploare. Aceasta, datorită implementării proiectului comun MTIC-UIT „Stabilirea punctelor de acces public”, care a demarat în anul 2008.
„Este un început, dar ar fi bine ca astfel de puncte infomaţionale să existe în toate oficiile poştale din ţară. După rezultatul proiectului implementat în parteneriat cu UIT vom merge la extinderea şi la formarea unor centre de acees public în toată ţara, astfel, să fie creată o reţea unică prin care să fie oferite cetăţenilor toate serviciile statale, pentru că este o necesitate şi o cerinţă actuală”. Aceste decaraţii au fost făcute de către ministrul Tehnologiilor Informaţionale, Alexandru Oleinic, în cadrul unei vizite efectuate la 6 mai, în comuna Lozova, Străşeni, cu ocazia deschiderii punctului de acces public la internet în oficiul poştal din localitate.
În această ordine de idei, Alexandru Oleinic a menţionat că, în prezent, se caută resurse pentru a prelungi acest proiect, încât, până în anul 2012 toate centrele poştale să aibă acces la internet.
Prezent la eveniment, Secretarul General UIT, Hamadoun I.Toure, a menţionat că tehnologiile informaţionale se bazează pe viziunea în implementarea politicilor informaţionale şi pregătirea cadrelor, iar Moldova dispune de ambele şi are şanse egale cu celelate ţări să iasă pe arena internaţională a telecomunicaţiilor. De asemenea, el a reiterat succesul parteneriatului dintre Ministerul Tehnologiilor Informaţionale din Moldova şi organizaţia sa în privinţa implemetării mai multor proiecte în acest domeniu.
Punctul de acces public la Internet în cadrul oficiului poştal Lozova a fost deschis în august 2009. În prezent, aici sunt instalate 4 calculatoare performante conectate la internet, dotate cu camere web.
Tânărul Constantin Dosca vine la Oficiul Poştal în fiecare zi deoarece internetul face parte din viaţa lui, nu are părinţii peste hotare, dar majoritatea prietenilor săi vin aici anume pentru a comunica pe internet cu părinţii plecaţi în străinătate. Deşi nu prea des, după ore se mai întâmplă să stea şi la coadă pentru a putea utiliza internetul.
Directorul Centrului Poştal Străşeni, filiala Lozova, Emilia Harea, spune că acest proiect este unul foarte binevenit, deoarece, copiii, după programul de studiu, vin la poştă şi utilizează internetul în diverse scopuri, iar cei mai vârstnici au ocazia să vorbească cu cei dragi aflaţi peste hotare. Ea spune că în viitorul apropiat, în raionul Străşeni va fi implementat acest proiect şi satul Pănăşeşti şi Zubreşti.
Locuitoarea satului Lozova, Ana Munteanu, nu ştie să folosească internetul, dar când vrea să vorbească cu nepoţelele din Italia îl roagă pe soţ să o ajute, că el se pricepe. Este sigură că va veni pe viitor, deoarece „este mai ieftin decât să vorbeşti la telefon, în plus nu vreau să incomodez rudele cu discuţiile mele pe skype”, a spus aceasta.
Primarul comunei Lozova, Maria Ursachi, se bucură că acest proiect a fost implementat cu succes şi în satul ei, deoarece va fi un centru de acces public, unde oamenii vor putea veni să facă legătură cu rudele de peste hotare, aceasta fiind şi o formă nouă de legătură - mai simplă, mai ieftină şi mai rapidă. „Acesta nu este unicul centru de acces la internet în satul Lozova, în cadrul şcolii activează de câţiva ani Centrul pentru tineret „Activ”, dotat cu 12 calculatoare conectate la internet, unde elevii au ocazia să utilizeze internetul în diverse scopuri, educţionale sau distractive, la un preţ simbolic”, a mai spus Maria Ursachi.
Proiectul-pilot pentru crearea a 20 de puncte de acces public la Internet pe bandă largă în localităţile rurale din Republica Moldova, creat în baza Acordului între Ministerul Dezvoltării Informaţionale şi Comunicaţilor, Î.S. „Poşta Moldovei” şi Uniunea Internaţională în Telecomunicaţii urmează să fie finalizat în toamna acestui an.