Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, va efectua pe 7 februarie, o vizită de lucru la Bruxelles. În cadrul primei deplasări din noua postură, aceasta va discuta cu oficialii europeni despre pașii care urmează a fi întreprinși în procesul de negocieri și importanța demarării primei etape a negocierilor - evaluarea gradului de conformitate al legislației naționale cu standardele europene.

Oficialul se va mai întâlni cu șeful Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, Gert-Jan Koopman, și va participa la o întâlnire cu membrii clubului Moldova-UE, din care fac parte cetățeni activi ai R. Moldova, stabiliți la Bruxelles.

Până la sfârșitul anului 2024, Republica Moldova și-a setat drept obiectiv finalizarea procesului de screening a legislației, deschiderea Biroului pentru integrare europeană și focusarea pe primul capitol de negociere, cel ce vizează reforma justiției. În această primăvară, ar urma să fie organizată conferința guvernamentală în timpul căreia, oficial, va fi setat cadrul negocierilor de aderare.

În anul curent, va avea loc o evaluare complexă a legislației naționale și va fi analizat gradul de corespundere a acesteia la standardele europene. De asemenea, sunt angajate mai multe persoane în ministerele și agențiile guvernamentale pentru a accelera acest proces.

Recent, Guvernul a decis instituirea funcției de vicepremier pentru integrare europeană care va gestiona procesul de aderare pe plan intern, inclusiv coordonarea alinierii legislației naționale la aquis-ul comunitar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE