Compania de stat Moldelectrica solicită Regulatorului o majorare a tarifului la energia electrică.

Energia electrică s-ar putea scumpi, în condițiile în care Moldelctrica a cerut ANRE aprobarea unui tarif mai mare cu 82,2%, la 0,264 bani kW/h, potrivit solicitării depusă la agenție.

Moldelectrica justifică majorarea tarifului de transport prin creșterea semnificativă a pierderilor și consumului tehnologic în rețea, care se atestă în special din martie 2022 și este o consecință a sincronizării sistemului energetic al Republicii Moldova și Ucrainei cu cel european ENTSO-E din 16 martie 2022, transmite Știri.md cu referire la Bani.md.

În prezent, tariful energiei electrice pentru consumatorii casnici deserviți de Premier Energy este de 4,62 lei kW/h, iar pentru cei de deserviți de FEE Nord – 4,65 lei kW/h.

Tariful la energia electrică s-a redus ultima dată la începutul lunii decembrie după ce Republica Moldova a renunțat la energia electrică cumpărată din România care se cifra la 231 euro MW/h, iar tariful pentru consumatorii casnici a ajuns la aproape 6 lei KW/h. În prezent, Chișinăul cumpără energie electrică de la Cuciurgan la un preț de 73 USD.MW/h în schimbul gazului pe care l-a cedat Tiraspolului – 5,7 mil metri cubi/zi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE