Actorul Iurie Darie (83 de ani) a încetat din viaţă vineri noapte la spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, unde a fost internat de mai multe ori în ultimele luni, transmite presa română.
La 21 mai 2012, actorului Iurie Darie i s-a făcut un drenaj pentru a se elimina un surplus de lichid la creier. Pe 16 iunie 2012, actorul a fost adus, din nou, la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", unde i s-a obturat drenul care a fost pus la operaţia precedentă pentru eliminarea lichidului acumulat în zona creierului şi i s-a montat un altul exterior. El a dezvoltat într-o zonă a creierului şi un accident vascular cerebral.
Actorul Iurie Darie s-a născut la 14 martie 1929 la Vadul Roşu, Soroca (azi Rep. Moldova).
Dotat cu un fizic atrăgător, cu darul de a desena, dar având reale însuşiri pentru scenă, a dat examen la două facultăţi: Institutul de Arte Plastice şi cel de Artă Cinematografică, reuşind la ambele. Însă a ales teatrul, absolvind Institutul în 1952. A învăţat meserie de la mari actori şi profesori: Mihai Popescu, Marietta Sadova, Ionescu-Gion.
Popularitatea sa s-a datorat interpretării unor personaje de neuitat, prin dezinvoltura, vivacitatea şi verva tinerească, care a rămas aceeaşi în ciuda trecerii anilor. Un moment important din cariera sa a fost perioada 'Teatrului de Comedie', perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câţiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu şi, apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu-'Bibanu', Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referinţă: 'Troilus şi Cressida', 'Umbra' şi multe altele. După Revoluţie, a jucat în 'Pălăria', producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), 'Patru pe o canapea şi valetul' de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000).
A interpretat roluri principale în filme, precum: 'Băieţii noştri' (1959), 'Vacanţă la mare' (1962), 'Dragoste la zero grade' (1964), 'B.D. intră în acţiune' (1970), 'Atunci i-am codamnat pe toţi la moarte' (1971), 'Fraţii Jderi' (1974), 'Ringul' (1983), 'O zi la Bucureşti' (1986), 'În fiecare zi mi-e dor de tine' (1987), 'Zâmbet de soare' (1987), 'Oglinda' (1993), 'Punctul zero' (1995).
De asemenea, actorul a colaborat şi cu cineaştii basarabeni, în filmul pentru copii 'Moara', realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Naţional 'Mihai Eminescu' din Chişinău în 'Tata' (stagiunea 1999-2000).
Mulţi dintre oamenii maturi de astăzi îşi amintesc de emisiunile de televiziune, pentru copii, în care Iurie Darie îşi etala incredibila lui abilitate de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea şi turnee prin ţară cu spectacole pentru copii, în care istorisea şi desena o poveste simplă, dar plină de haz şi de învăţăminte. Totuşi, majoritatea publicului îl cunoaşte ca pe un mare actor.
În mai 2009, lui Iurie Darie i-a fost decernat premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti - festCO, iar în martie 2012, a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră. La 1 iunie 2012, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga activitate, actorul Iurie Darie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei, precum şi 'Placheta Bucureştiului' din partea primarului general Sorin Oprescu.
Iurie Darie a fost căsătorit cu actriţa Consuela Roşu. Fiul lor, Alexandru (Ducu) Darie, le-a călcat pe urme, fiind în prezent un regizor de succes. După moartea soţiei, Iurie Darie s-a recăsătorit cu actriţa Anca Pandrea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE