Proprietarul gheretelor amplasate ilegal în sectorul Ciocana va demonta şi restul chioşcurilor care îi aparţin. Acesta a depus o cerere la Primărie prin care asigură demontarea celorlalte trei şi promite că nu va mai ridica altele. Potrivit primarului general Dorin Chirtoacă, agentul economic deţinea 5 pavilioane în sectorul Ciocana amplasate ilegal. Proprietarul nu deţinea acte de provenienţă a chioşcurilor, iar suprafaţa acestora depăşea 12 mp prevăzuţi de Consiliul Municipal Chişinău. Mai mult ca atât, pe locul uneia dintre gherete urmează să fie amplasat monumentul domnitorului Mircea cel Bătrîn, a precizat Chirtoacă. 
Războiul gheretelor a început odată cu interdicţiile de amplasare a gheretelor pe străzile capitalei anunţate la 1 martie de către primar. Drept urmare, a urmat o tentativă de demontare a unei gherete din sectorul Botanica, altele două fiind demontate la Ciocana.
Astăzi, 5 martie, Dorin Chirtoacă a reiterat încă o dată poziţia Primăriei privind amplasarea gheretelor pe străzile municipiului. Sunt trei aspecte care trebuie luate în consideraţie, a precizat edilul capitalei:
  1. Gheretele amplasate legal în ultimii 15 ani, cu acte de provenienţă şi suprafaţa de 12 mp, îşi vor continua activitatea şi nu vor fi demontate;
  2. Gheretele amplasate ilegal, cu o suprafaţă depăşită şi fără acte de provenienţă vor fi demontate;
  3. Din 17 noiembrie 2009, în urma unei dispoziţii a Primăriei, a fost oprit procesul de examinare a dosarelor privind deschiderea de noi gherete. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au depus dosarul după 17 noiembrie nu vor mai avea dreptul de a deschide noi chioşcuri. În schimb, dosarele care au fost depuse până la această dată vor fi examinate dublu, atât de pretura de sector, cât şi de Primărie.
Până la 31 martie preturile urmează să prezinte un raport cu privire la numărul gheretelor amplasate ilegal în municipiu. În Chişinău, în total activează circa 4200 de chioşcuri.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE