Prezentă la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a menționat că violența poate fi prevenită prin mobilizarea societății și prin conștientizarea acestui fenomen grav.
Și în acest an, Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale va organiza lecții publice, cu tematica prevenirii violenței în familie și abordarea multidisciplinară în combaterea violenței, mese rotunde cu membrii echipelor multidisciplinare teritoriale.
Menționăm că, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pe anii 2018-2023 și a planului de acțiuni pentru anii 2018-2020, care cuprinde acțiuni de Prevenire, Protecție, Pedepsire și Politici Integrate.
La fel, Ministerul a revizuit și aprobat Instrucțiunile sectoriale de intervenție a structurilor teritoriale de asistență socială și a instituțiilor medico-sanitare public în cazurile de violență în familie, care la moment sunt pilotate în 5 raioane ale țării: Căușeni, Fălești, Orhei, Cahul și Hâncești. Aceste instrucțiuni stabilesc modul de intervenție a asistenților sociali și lucrătorilor medicali în cazurile de violență în familie, cuprinzând două elemente noi, care fac referire la ordinul de restricție de urgență și evaluarea riscurilor.
Informăm că, pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova au fost înregistrate în total 956 infracțiuni în sfera relaţiilor familiale, printre care: 31 de omoruri, 15 cazuri de vătămări grave a integrităţii corporale, 34 de violuri, 23 de cazuri de acţiuni violente cu caracter sexual și 853 de cazuri de violenţă în familie. De asemenea Serviciile de Securitate publică, au iniţiat 1941 cauze contravenţionale de violenţă în familie.