Legislativul a dat curs încuviințării procurorului general privind ridicarea imunității parlamentare pentru trei cereri în cazul deputatului, Tauber Marina. Procurorii afirmă că Partidul Șor ar fi depășit cu 9 milioane de lei plafonul de cheltuieli stabilit de CEC pentru campania electorală din Bălți din 2021. Informația a fost prezentată în Parlament de Procurorul general interimar, Ion Munteanu. Tauber reste pusă sub acuzație în baza unei ordonanțe din 20 mai.

Potrivit primei cereri prezentate în plen, Tauber este acuzată de procurori de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar de Bălți din 21 noiembrie 2021.

Banii pentru finanțarea ilegală a Partidului Șor ajungeau în Moldova pe la Palanca, Leușeni și prin Aeroportul Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut în plenul Parlamentului de șeful interimar al Procuraturii Generale, notează realitatea.md

Conform lui Ion Munteanu, începând cu anul 2021 și până la punerea sub învinuire a Partidului Șor, banii erau aduși din Rusia. Cursele erau organizate tur-retur, timp de 24 de ore.La indicația lui Ilan Șor, ar fi fost selectate persoane din companiile afiliate lui, fiind remunerate cu 50 de euro pentru a deveni curieri și a aduce câte 8000 de euro în țară.

Peste 195 de milioane de lei pentru finanțarea ilegală a Partidului Șor au fost constatate de către procurori.

Tauber este acuzată că a acceptat finanțarea ilegală și a distribuit peste 9 milioane de lei către efectivul formațiunii în timpul perioadei campaniei electorale de la Bălți. Cinci deputați ar fi primit 1,8 milioane de lei lunar.

În alte două cereri, procurorul general interimar notează că Tauber ar fi încălcat modul de gestionare a mijloacelor financiare a formațiunii politice sau gestionarea fondurilor electorale. Mai exact, aceasta ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea unui grup criminal organizat.

Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica  Dragalin a declarat după votul de ridicare a imunității lui Marina Tauber că speră la o finalitate în acest dosar deși a invocat lacune în   Codul de Procedură Penală. Ea consideră că termenul maxim de 12 luni în cauza măsurilor preventive trebuie extins.

„Procuratura Anticorupție a ieșit de mai multe ori să vorbească despre problema când judecătorii nu sunt de acord cu poziția noastră. Sunt unele cazuri, dacă trimitem în judecată, dacă ia o decizie, Procuratura nu este în drept să depună recurs. Solicităm să fie schimbat acest articol din Codul Procedură Penală”, a spus Dragalin.

Funcționara s-a referit la etapa când cauza este expediată în judecată. Conform ei, în asemenea situație decizia judecătorilor de fond nu poate fi contestată de Procuratură.

„Faptul că există o limită de doar 12 luni de măsură preventivă, când vorbim despre Marina Tauber, are doar cinci luni jumătate când poate fi aplicată măsura preventivă. Când expiră această perioadă, organul de urmărire penală nu o să poată asigura măsura preventivă de arest la domiciliu și arest preventiv. Trebuie să extindem perioada de 12 luni, pentru că durează mai mult să ajungem la decizie de condamnare. CSM trebuie să aibă rol mai activ. Să ia msăuri disciplinare. Judecătorii nu sunt în drept dă ia decizii neîntemeiate, când ne uităm la probe sau la lege”, a mai explicat Dragalin, notează realitatea.md

La rândul său, speakerul Igor Grosu a arătat disponibilitatea Legislativului de a interveni. El a cerut Comisiei Juridice să desfășoare discuții unde să se analizeze chestiunea, precizând că trebuie invitați și membrii CSM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE