În acest an, circa 4 mii de persoane vor fi decorate cu insigna „Deportat. Deţinut Politic” și vor primi ajutoare în valoare de câte 500 de lei, anunță Politik.md cu referire la Serviciul de Presă al Guvernului.
Pentru ajutoare a fost alocată suma de 4,5 milioane de lei. Primul ministru al R. Moldova, Vlad Filat a declarat că foştii deportaţi sînt un exemplu de demnitate civică şi demonstrează că există întodeauna o soluţie pentru depăşirea unei situaţii oricît de complicată ar fi.
"Pas cu pas noi reuşim să facem cunoscut acest dezastru care a fost pentru neamul nostru - deportarea în Siberia a mii de oameni. În memoria lor, urmează să fie inaugurat Muzeul victimelor deportărilor şi represiunilor politice", a spus Vlad Filat.
În acest sens, premierul s-a întâlnit astăzi cu reprezentaţii Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova, cărora deja le-a înmânat câte una din acele insigne. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre edificat curândă a monumentului din scuarurul gării feroviare din capital, precum și despre momentele cumplite prin care au trecut ei şi familiile lor.
Președintele Asociației, Valentina Sturza, a mulțumit pentru ajutor și pentru insigne. „Anul trecut a fost instituită insigna „Deportat. Deţinut Politic" şi ne-a fost oferit pentru prima dată un ajutor material din partea statului. Insigna va rămîne copiilor şi nepoţilor noştri pentru a cunoaşte prin ce calvar am trecut noi", a spus Valentina Sturza.
Un fost deportat pe nume Boris Vasiliev a venit cu o carte pentru premier, cu titlul „Stalin mi-a furat copilăria”, carte în care este descrisă soarta unui om deportat de două ori, care reușește să fugă și să se întoarcă acasă.
Potrivit datelor oferite de Guvern, în anii 1941 şi 1949 au fost deportate 14760 de familii, adică 57698 de persoane.