Republica Moldova s-a clasat pe locul 35 din 180 în Indicele mondial al Libertății Presei pentru 2025, făcut public de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF). Țara noastră, situată acum între Armenia și Costa Rica, pierde patru poziții față de anul trecut, când s-a situat pe locul 31, cu o stare a presei catalogată drept „satisfăcătoare”.
Republica Moldova se află mult mai sus în clasament decât România (locul 55),Ucraina (locul 62),SUA (locul 57) și Rusia (locul 171). Topul țărilor cu cea mai liberă presă e deschis, ca și în anii precedenți, de Norvegia, urmată de Estonia și Țările de Jos, transmite Media-Azi.
Cu referire la țara noastră, RSF menține în mare parte concluzii similare celor de anul trecut. „Mass-media din Moldova este polarizată între tabăra pro-rusă și cea pro-occidentală, dar controlul exercitat de oligarhi și liderii politici asupra pozițiilor editoriale a scăzut în comparație cu anii precedenți”, potrivit autorilor.
Într-o lume invadată de valuri de manipulare și dezinformare, mass-media are o misiune vitală: să apere adevărul, să demonteze falsurile și să ajute cetățenii să deosebească binele de rău. Mesajul a fost transmis astăzi de șefa statului Maia Sandu, cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății Presei.
Președinta a subliniat că jurnaliștii onești duc adesea o luptă inegală: cu resurse limitate, se confruntă cu mașinării de propagandă bine finanțate din surse obscure.
„De aceea, este responsabilitatea noastră să rămânem vigilenți, să alegem surse de informare credibile și să susținem jurnaliștii care și-au demonstrat profesionalismul și integritatea de-a lungul anilor. Doar așa, jurnalismul de bună credință va putea continua să aducă adevărul în casele noastre”, a spus Maia Sandu.
În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.