Zilele acestea l-am recitit pe Neculce. Am încercat să-i dezbrac gândul pentru a înţelege adevărul care ne este dat din moşi-strămoşi, doar aşa se spune când vrei să te cunoşti mai bine „trebuie să cauţi originile”. M-am convins de un lucru pe care îl ştiam demult, dar abia acum îl înţeleg: noi moldovenii suntem buni şi pricepuţi la toate. Ion Neculce a avut clara viziune de a prezice în cartea sa „Din neamul moldovenilor” că „nasc şi la Moldova oameni” nu din întâmplare.
Pe timpul când anii studenţiei îmi suflau în plete, mă aruncam după pierle culese din popor, nu pentru a le avea ca pernă ci pentru a le dichisi pe foi, care mai apoi să se îngălbenească. Am scris deja despre acest lucru, dar nu pot să le las sub tăcere nici de data asta.
Tocmai de pricepere vreau să vă vorbesc acum. În una din zilele trecute m-am întâlnit cu cineva care şi-a lansat o afacere în organizarea petrecerilor. A înjghebat tot ce-i era necesar pentru acest gen de activitate: Lucruri după placul oricărui ochi, muzicanţi, prezentatori, operatori, regizori, dansatori şi alte. La fel s-a lansat şi în publicitate pentru a obţine diverse oferte. Clienţii au început să curgă gârlă după informaţii, fiind desfătaţi în toată gama de culori şi propuneri. Se alintau în alegerea dantelelor pentru buchete, căutau desene pentru florile din pieptul mirilor, alegeau mărimea huselor de pe scaunele nuntaşilor, dar până la urmă noi... ne tragem din neamul moldovenilor. Au ales: câteva invitaţii, ori dantela pentru buchetul naşilor sau alte fleacuri. Că ştiţi voi, naşul poate conduce o nuntă, mirele poate invita şi singur oaspeţii la masă, iar să ne cânte la nuntă o face cine altul decât ... Ţopa sau Lozanciuc, sau .... . Iar în ceea ce priveşte rochile de mireasă şi alte scule necesare pentru petreceri le găsiţi şi la Talciok. Şi uite aşa o nuntă s-a jucat. Nici tu buchet de mireasă cu paete delicate, nici tu lumânări aurii pe cărarea spre altar, nici tu colac cu busuioc să le fie cu noroc. Mda, voia boierului, doar că boierii demult au murit.
O altă faţetă a afacerilor este înrolarea în activitate a tuturor neamurilor, în speranţa ca banii să nu fugă la străini, dar tot ai noştri să ţi-i fure. Aşa se întâmplă în business-ul moldovenesc. Naşa – contabilă, cumnatele vânzătoare şi tu rămâi cu borta covrigului.
Mai recent şi cântăreţii noştri au devenit 3 în 1. Ştiu a compune, a scrie versuri şi a cânta. Unora le vine versul de minune, altora – le cade din topor. Dar cu arta nu-i de glumit. La petreceri merge orice, mai ales când vinul urcă în emisferele înalte nu mai e loc de rimă.
Şi acum mai scot din geantă nişte perle culese din popor pe care nu le pot ignora, dar la care ţin atât de mult: „viaţa nu-i decât continuarea şcolii, dar fără profesori” sau „se mai întâmplă şi vulturii să zboare mai jos decât găinile”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE