Vladimir Putin conduce Federaţia Rusă de 14 ani, dar 2013 s-a dovedit a fi anul cel mai plin de succese. Revista Forbes l-a plasat în topul celor mai puternici oameni din lume, notând că ”şi-a întărit controlul asupra Rusiei”. Potrivit Forbes, Putin l-a depăşit pe Barack Obama pentru că a reuşit să se impună de mai multe ori in acest an în faţa preşedintelui SUA.
Der Spiegel scrie că Putin pare sa reuseasca in tot ceea ce intreprinde in aceasta perioada. In septembrie a convins Siria sa isi plaseze armele chimice sub control international, pentru ca apoi sa fie distruse, si astfel a reusit sa evite o interventie militara americana, facandu-l pe Obama sa para un politist global lipsit de putere.
La finalul lunii iulie, Putin a ignorat avertismentele americane si i-a oferit azil politic lui Edward Snowden. Ulterior, Germania si Franta s-au aratat revoltate fata de SUA, in urma dezvaluirilor facute de la Moscova de fostul angajat NSA . Apoi Putin a avut un rol important in negocierile dintre comunitatea internationala si Iran, privind programul nuclear al Teheranului.
Acum, prin presiuni asupra presedintelui Viktor Ianukovici, Putin a reusit sa indeparteze Ucraina de asocierea la UE, nu inainte de a fi facut acelasi lucru cu mult mai mica Armenie. Putina reusit sa distruga in doar cateva saptamani ceea ce UE si Kievul construisera cu migala timp de mai bine de doi ani si sa faca inutil Parteneriatul Estic.
Peste ocean exista voci cu impact public, in special in randul loggerilor influenti din SUA, scrie Der Spiegel, care sunt impresionati de capacitatea lui Putin de a influenta politica internationala. Un comemntator america il numeste pe Putin ”un Chuck Norris al politicii internationale”.
Majoritatea observatorilor occidentali il vad insa pe Putin ca pe un un despot al secolului XIX, care nu are nimic in comun cu modelul european de guvernare. Viziunea sa este una feudala, incluzand lachei care ii satisfac orice dorinta, nu conteaza cat de arbitrara ar fi, cu o economie care nu serveste decat interesele politicienilor, totul sub motto-ul ”Ce-i al meu nu poate fi si al vostru”.
Kremlinul incearca acum sa intimideze Occidentul si in cursa pentru Arctica, acolo unde incearca sa se instapaneasca pe cele mai mari rezerve de hidrocarburi. Putin i-a cerut ministrului Apararii , in urma cu o saptamana, sa ”extinda prezenta militara a Rusiei in Oceanul Arctic”. Aceasta va insemna refacereacelor zece baze militare sovietice din regiune si sporirea numarului de trupe, si nave.
Acum, evenimentele din Ucraina si rolul pe care Putin l-a jucat acolo aduc pe buzele tot mai multor analisti intrebarea: Ce fel de om este Putin si ce doreste cu adevarat? Este oare cazul Ucrainei momentul de cotitura in relatiile dintre Est si Vest? Conflictul din Ucraina ilustreaza ca nu numai soarta celor 143 de milioane de cetateni ai Federatiei Ruse, dar si a celor din statele vecine depinde de Putin.
In timp ce protestatarii pro-europeni de la Kiev construiau baricade in capitala, cotidianul pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda a publicat un articol despre prabusirea Ucrainei. Partea de vest a tarii, care a fost sub stapanire habsburgica, a fost colorata in violet, in timp ce partea de est si Crimeea au fost colorate in rosu. A fost momentul in care si un deputat din parlamentul Crimeei i-a cerut lui Putin sa trimita forte ruse in Ucraina, pentru a proteja tara de agresorii din NATO, agentii secreti ai Vestului si de demonstrantii platiti.
Moscova a raspuns brutal la criticele lansate de Washington, dupa folosirea fortei la Kiev, impotriva manifestantilor. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a spus ca nu democratia este ceea ce ii preocupa pe liderii din Vest, ci doar obtinerea ”trofelului Ucrainean”, prin care sa dea Rusiei o lovitura strategica. Cu doar sase voturi impotriva din 450, Duma de Stat de la Moscova a adoptat o declaratie prin care condamna imixtiunea fatisa a politicienilor din Vest in afacerile interne ale Ucrainei. A fost o reactie la aparitia ministrului german de Externe Guido Westerwelle, a subsecretarului american de Stat Victoria Nuland si a fostului premier polonez Jaroslaw Kaczynski in mijlocul protestatarilor de la Kiev. Deputatii din Duma de la Moscova au mai notat ca in Ucraina are loc o ”lovitura de stat”. Asta in timp ce televiziunea publica de la Kiev caracteriza UE drept o alianta ”anti-rusa”, deoarece ignora interesele Moscovei in Ucraina.
Reactia Bruxelles-ului a lasat mult de dorit. Liderii europeni au parut socati sa vada ca discutiile depre tarifele la otel, vin si grau pe care le negociau cu fostele republici sovietice din Parteneriatul Estic devin brusc chestiuni geopolitice majore. Iar acest lucru nu trebuia sa socheze, avand in vedere politica promovata pana acum de Rusia in aceste state.
Rusia lui Putin a folosit si foloseste Transnistria pentru a submina suveranitatea Republicii Moldova, desi niciun stat ONU nu a recunoscut formal independenta Transnistriei. Acum, Putin aminteste Chisinaului si de sutele de mii de muncitori moldoveni care lucreaza in Rusia, dintre care 200.000 nu au permise de rezidenta valide, avertizand astfel ca inca un pas catre UE ar insemna inchiderea robinetului remitentelor din Rusia, esential pentru supravietuirea economica a Republicii Moldova.
Moscova joaca apoi rolul de protector in Osetia de Sud si Abhazia, doua regiuni ce s-au desprins de Georgia in urma razboiului din 2008. Prin aceste regiuni marioneta, Putin isi asigura influenta asupra regimului de la Tbilisi. Pentru supunerea Armeniei in fata Moscovei exista conflictul inghetat din Nagorno Karabah si rivalitatea dintre Armenia si Azerbaidjan, atent cultivata de Putin. Astfel, desi timp de doi ani liderii politici de la Erevan au sustinut ca nu pot adera la Uniunea Vamala Rusia-Kazahstan-Belarus, a fost suficienta o intalnire intre presedintele Serj Sargsyan si Putin petru ca Armenia sa abandoneze tot ce a reusit sa obtina in drumul ei catre UE.
Acelasi scenariu a fost repetat si in Ucraina: amenintari cu embargo asupra importurilor de vagoane, carne si otel din Ucraina. Consilierul economic al lui Putin, Serghei Glaziev, a fost trimis la Kiev pentru a explica ce ar insemna daca Rusia are cere Ucrainei datoria istorica de 1,3 miliarde de dolari pe care o are fata de Gazprom si pentru a arata ca Ucraina ar vea nevoie de inca 130 de miliarde de euro pentru a-si aduce economia si sistemul juridic la normele UE. Glaziev a reusit in misiunea sa si a fost numit ”Omul anului 2013 in Rusia”, exact in ziua in care incepea Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe care Moscoca tocmai il dinamitase.
”Lui Putin i-au ajuns 20 de minute cu Obama, la summitul G20 de la Sankt Petersburg pentru a evita bombardarea Siriei si pentru a deschide calea unei solutii pasnice in cazul armelor chimice”, noteaza un diplomat de rang inalt de la Moscova. Potrivit unui rapor inca nepublicat al Institutului pentru Studii Strategice (cel mai important think tank de la Moscova), in posesia caruia a intrat Der Spiegel, autoritatea lui Putin este atat de mare in aceasta perioada, incat ”ar putea influenta un vot in privinta Siriei in Congresul SUA”. Raportul mai arata ca Putin este noul lider mondial al conservatorilor, deoerece populismul de stanga, promovat de presedintele Obama sau de presedintele Francois Hollande, se dovedeste falimentar. Raportul mai arata ca lumea trece printr-o perioada in care oamenii prefera stabilitatea si securitatea in locul experimentelor ideologice, prefera valorile traditionale ale familiei in locul casatoriilor intre persoane de acelasi sex si prefera statul-natiune in locul imigratiei. Cu alte cuvinte, lumea ar prefera exact valorile sustine in discursurile lui Putin.
Insa puterea Rusiei nu este nici pe departe cea pe careo ofera imaginea presedintelui Putin. Rusia arata bine doar pe hartie: deficitul public este de doar 14% din PIB, fata de 80% in Germania. Dar economia nu mai creste decat cu 1,3% pe an, iar puterea Rusiei ei se bazeaza aproape exclusiv pe arsenalul ei nuclear si pe exportul de petrol si gaze, atat timp cat pretul barilului de petrol ramane la peste 100 de dolari. Apoi, insusi Putin a atras atentia asupra pericolului reprezentat de birocratia mult prea numeroasa, incompetenta si corupta.
In Rusia se dezvolta ideea ca tara este un ”imperiu neliberal”, opus ”imperiului liberal” teoretizat de Anatoli Ciubais (arhitectul privatizarii economiei ruse in anii ’90). Acum, imperiul liberal este UE. ”Imperiul ne-liberal este conceptul care ajuta in a explica de ce Rusia se indeparteaza de UE, care ar sustine niste valori subversive, iar aceasta interpretare ajuta Kremlinul sa metina iluzia ca Rusia joaca in aceeasi liga cu America, China si UE”, spune Vladimir Frolov, analist politic din Moscova, citat de Der Spiegel.
O privire la cei angajati sa faca propaganda pentru un asemenea model arata cam ce fel de construct este Rusia lui Putin. Noul director al holdingului media Russia Today, Dmitry Kiselyov, considera ca homosexualilor ar trebui sa li se interzica sa doneze sperma, iar inimile lor ar trebui sa fie arse, in caz ca mor in accidente rutiere, deoarece ele nu merita sa bata pe mai departe in pietul unor oameni ce au nevoie de transplant...Acelasi personaj mai asemana programul UE de bailout pentru Cipru cu exproprierea evreilor de catre Hitler.
Puterea actuala a Rusiei se bazeaza nu pe propriile puteri, ci pe slabiciunile Vestului. Iar politica UE fata de Ucraina este un exemplu bun.
Germania si UE au incercat sa apropie Ucraina de Bruxelles prin cateva zeci de legi pe care i l-au propus spre semnare lui Ianukovici. Insa, in loc sa ofere Ucrainei fonduri si o perspectiva clara a aderarii la UE, liderii europeni i-au cerut presedintelui Ianukovici sa o elibereze pe Iulia Timosenko, rivala sa numarul unu. O lipsa majora de viziune si informatii, in viziunea Der Spiegel, deoarece Timosenko este departe de a fi un martir si departe de a beneficia de o mare simpatie in randul ucrainienilor.
Germania si UE au gresit in momentul in care nu au privit cu atentie la cine este partenerul lor de dialog Viktor Ianukovici. Ca si Putin, Ianukovici a crescut in conditii grele, in care era mai important sa fie mai puternic decat altii, sa lovesti decisiv sau sa joci la cacealma perfect. De aceea, pentru Ianukovici, apropierea de UE nu a fost niciun moment o chestiune de principii si valori comune, ci de castiguri cat mai mari in raport cu oferta Rusiei.
Germania si UE au gresit, iar acum isi recalculeaza strategia. Alegerile prezidentiale din Uacraina, din 2015, sunt momentul decisiv. Vestul nu a reusit sa o elibereze pe Iulia Timosenko din inchisoare, iar acum creeaza un alt rival cu sanse in fata lui Ianukovici: boxerul Vitali Klichko.
Insa, scrie Der Spiegel, atat timp cat liderii ocidentali isi vor colora in roz realitatile din Estul Europei, Putin va castiga. El este mult mai familiarizat cu situatia din aceasta pare a lumii si nu se da deloc inapoi de la a ofolosi tactici lipsite de scrupule, usor acceptate in aceasta regiune.
 
 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE