20% din numărul beneficiarilor moldoveni nu mai primesc bani de peste hotare, iar 45% în această perioadă primesc mai puțin, arată un studiu efectuat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), făcut public marți, 26 mai, transmite Politik.
O parte impunătoare de respondenți, 20% au menționat că cel puțin unul din membrii familiei plecați peste hotare este afectat de șomaj. Contrar multor presupuneri și preocupări, nu există probe privind reântoarcere în masă a migranților din cauza crizei financiare. Numărul celor care s-au reântors temporar anul trecut s-a dublat până la 9.1% și doar 8% au declarat că s-au întors fără a mai pleca.
Principalul motiv menționat de respondenți drept temei de reântoarcere este legat de familie, iar pierderea locului de muncă și lipsa de oportunități financiare au fost menționate doar drept motive secundare.
Conform datelor Băncii Mondiale, R. Moldova se află pe primele locuri în lume după mărimea remitențelor în raport cu Produsul Intern Brut. Anul trecut, migranții moldoveni au trimis acasă 1,66 miliarde USD prin canale oficiale – preponderent din Rusia și Italia. Un studiu arată că peste 35% din populația Moldovei locuiește în gospodării care beneficiază de remitențe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE