geohistech.free.frAstăzi, 19 august, se împlinesc 19 ani de la tentativa sovietică de lovitură de stat din 1991, cunoscută şi ca Puciul din august, Puciul Vodka ori Lovitura de stat din august. Aceasta a fost o încercare a unui grup de conservatori comunişti sovietici de a-l răsturna de la putere pe preşedintele Mihail Gorbaciov şi de a prelua controlul asupra ţării. Liderii puciştilor erau comunişti radicali, care considerau că reformele lui Gorbaciov au mers prea departe şi că noul tratat unional făcea ca puterea guvernului central să scadă prea mult, iar cea a guvernelor republicane să fie prea mare. Deşi lovitura de stat a eşuat după numai trei zile de la declanşare, iar Gorbaciov s-a reîntors în fruntea statului, evenimentul a anulat orice posibilitate de păstrare a uniunii într-o formă mai puţin centralizată.

Până în decembrie 1991, toate republicile îşi proclamaseră independenţa şi unele negocieri pentru un alt tratat unional au început. În septembrie, independenţa statelor baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – a fost recunoscută de Uniunea Sovietică, de Statele Unite şi statele occidentale, care de-a lungul războiului rece consideraseră anexarea de către sovietici a naţiunilor baltice ca fiind ilegală. De-a lungul a câteva luni după ce s-a reîntors la Moscova, Gorbaciov şi sprijinitorii săi au făcut încercări pentru reinstaurarea stabilităţii şi legitimităţii instituţiilor centrale. În noiembrie, şapte republici au căzut de acord asupra unui nou tratat unional, urmând să fie formată o confederaţie numită Uniunea Statelor Suverane.
Colapsul Uniunii Sovietice, pe care preşedintele rus Vladimir Putin a numit-o în 2006 cea mai mare catastrofă geopolitică din secolul al XX-lea, a provocat crize economice în Rusia şi în celelalte republici independente postsovietice, care au continuat pentru cel puţin încă cinci ani. Fosta superputere şi-a pierdut poziţia şi influenţa pe arena politică internaţională. În acelaşi timp, SUA şi-au întărit poziţiile în mod corespunzător. Războiul rece a încetat odată cu dispariţia Uniunii Sovietice, ţările baltice fiind acceptate pe 29 martie 2004 ca membre ale NATO.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE