Toată lumea a venit dis de dimineață la Palatul Republicii ca la sărbătoare. Pentru că astăzi, 10 noiembrie a fost stabilită data alegerii președintelui R. Moldova. Covorul roșu era primulcare întâmpina pe fiecare. În sala de ședințe multă gălăgie, multă lume, chiar și numărul jurnaliștilor a fost mărit de 3 ori.
După ce Mihai Ghimpu, președintele Parlamentului a anunțat deschisă ședința și a fost votată ordinea de zi în care a fost preconizată alegerea șefului statului, mai mulți deputați au ținut discursuri de la tribuna centrală la această temă.
În primul rând a vorbit Marian Lupu, onorat, după cum a menționat în calitatea sa de candidat la funcția de președinte ”este un moment profund emoționant și responsabil pentru mine. Nu am aruncat niciodată mănușa, dar am știut mereu să întind mâna, nu am urzit pe la spate, dar am spus de fiecare dată ceea ce cred direct, nu am urmărit scopuri private, ci am insistat pe principii generale”. Astfel, invitându-i pe fiecare să voteze candidatura sa.
Emoțiile încep să crească tot mai mult așteptând verdictul, va fi sau nu ales președintele țării, cum va proceda PCRM. Însă, după câteva clipe de la tribuna centrală, Maria Postoico, președintele fracțiunii PCRM spune că ”nu vom participa la această farsă antidemocratică, votarea la funcția de președinte a candidatului din partea AIE”, și au părăsit sala.
Cu toate acestea, la tribună au venit rând pe rând câte un deputat din fiecare fracțiune parlamentară pentru a spune câteva cuvinte despre candidatul la funcția de președinte al R. Moldova. Mihai Godea, președintele fracțiunii PLDM a spus că Marian Lupu este o candidatură perfectă pentru a fi președintele țării. Și Ion Hadârcă, deputat PL este de aceeași părere menționând că ”întrunește toate calitățile necesare acestei funcții. 10 noiembrie ar putea deveni o zi istorică pentru activitatea Parlamentului și a întregii societăți”.
Leonid Bujor, deputat AMN a spus că fracțiunea din care face parte susține candidatura lui Marian Lupu pentru că ”a demonstrat că are capacitățile și calitățile și cunoștințele necesare pentru a contribui esențial la promovarea politicii RM pentru integrare Europeană”. Oleg Serebrian, deputat PD a menționat despre faptul că PCRM a boicotat alegerea șefului statului ”gestul de azi al comuniștilor este mai mult decât o sfidare sau lipsă de bun simț”.
Politik menționează că Marian Lupu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi ales în calitate de președinte al Republicii Moldova. A obținut 53 de voturi, din cele 61 necesare. PCRM nu a participat la alegerea șefului statului.