Proiectul vizează mai multe domenii, printre care monitorizarea vremii şi emiterea de avertismente timpurii cu privire la riscurile legate de vreme, prin furnizarea în timp util a prognozelor hidrometeorologice exacte şi a serviciilor; gestionarea şi coordonarea răspunsului la dezastrele naturale şi antropogene; precum şi suport persoanelor fizice, în special fermierilor, în conştientizarea şi adaptarea la hazardurile naturale şi variabilitatea climatică.
Proiectul va avea trei componente principale: consolidarea capacităţilor de prognozare a condiţiilor meteorologice severe; creşterea gradului de pregătire către dezastre şi răspuns de urgenţă, precum şi iniţierea adaptării la schimbările climatice în agricultură.
Pentru acest proiect va fi alocat un Credit special de investiţii (SIL) de 10 milioane dolari SUA cu finanţare de către Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA). Perioada anticipată de implementare a proiectului este de patru ani.
Ministrul de Stat, Victor Bodiu, susţine că acest proiect este unul important pentru Republica Moldova şi care poate contribui real la schimbarea în bine a stării de lucruri din domeniul vizat. 
Melanie Marlett, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru R. Moldova, a menţionat că seceta din 2007, inundaţiile din 2008 şi cele din acest an confirmă necesitatea imperativă a unor acţiuni în vederea diminuării impactului calamităţilor naturale asupra oamenilor şi economiei Moldovei.
Ea a subliniat că Banca Mondială este dispusă să echipeze ţara în vederea unei mai bune pregătiri şi a unui răspuns mai eficient în faţa calamităţilor naturale, inclusiv prin consolidarea capacităţii naţionale de prognozare a stării vremii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE