Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Din nou tensiuni în Zona de Securitate

Noi tensiuni provocate de către parte nistreană în Zona de Securitate au trezit reacții dure din partea delegației R. Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC), anunță Politik.md.
În cadrul ședinței, delegaţia moldovavă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la intensificarea acţiunilor unilaterale ale structurilor de forţă din regiunea transnistreană. În special a fost atrasă atenţia asupra modificării şi consolidării infrastructurii la postul transnistrean la intrarea în mun. Bender, fapt ce agravează situaţia în raionul cu regim sporit de securitate.
Cu privire la acest subiect, delegaţia Republicii Moldova a transmis participanţilor din cadrul CUC o adresare, prin care se solicită părților să intervină, pentru a scoate noile posturi instalate. „Pe 23 iunie curent, în mod unilateral, au fost aduse și instalate 4 ghișee la punctul de control la intrarea în mun. Bender. Acestea vin suplimentar la ghișeele deja existente, care au activat fără întrerupere pe parcursul anilor, conform aceleiași scheme.
... Pentru a nu permite escaladarea tensiunilor în Zonă, delegația R. Moldova solicită tuturor părților să manifeste cooperare și să îndeplinească întocmai prevederile CUC. De asemenea, să fie retrase instalațiile suplimentare aduse pe teritoriul punctului de control”, se menționează în declarație.  
De asemenea, delegaţia moldovenească a insistat asupra includerii pe agenda şedinţei a unor subiecte prioritare pentru menţinerea stabilităţii în Zona de securitate, precum ar fi: transformarea postului de pacificatori al Federaţiei Ruse nr.10 de pe podul peste r. Nistru în unul trilateral, după cum este prevăzut în deciziile anterioare a CUC, extinderea unilaterală şi ilegală a infrastructurii posturilor structurilor de forţă transnistrene în raionul cu regim sporit de securitate or. Bender, precum şi desfăşarea lucrărilor inginereşti de fortificare în zona localităţii Doroţcaia.
Delegaţia moldovenească şi-a exprimat regretul că mecanismele abilitate ale operaţiunii de pacificare nu au fost informate despre aceste acţiuni, iar principalul instrument al misiunii de pacificare - monitorizarea de către observatorii şi comendanţii militari, din nou s-a dovedit a fi ineficient, fiind blocat de reprezentaţii Tiraspolului.
Cu regret, delegaţiile Federaţiei Ruse şi a regiunii transnistrene nu au susţinut propunerile înaintate motivând cu necesitatea unei documentări suplimentare, iar copreşedintele din partea FR a amânat şedinţa pentru săptămâna viitoare.
Totodată, Delegaţia moldovenească a atras atenţia asupra practicii atacurilor defăimătoare şi distorsionării faptelor de către reprezentanţii Tiraspolului, care au scopul de a dezinforma opinia publică şi a tensiona situaţia în Zona de securitate. Poziţia delegaţiei moldoveneşti la acest subiect a fost expusă într-o declaraţie. 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |