Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Ashton şi Fule atenţionează că viitorul european al R.Moldova este în pericol, după votul de ieri PLDM-PCRM

Bruxellesul se declară îngrijorat de derapajele antidemocratice de la Chişinău după votul comun de vineri în parlament PLDM-PCRM şi avertizează că ultimele legi votat în legislative pun în pericol viitorul European al Republicii Moldova. Într-o declaraţie comună, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedintele Comisiei Europene, şi Štefan Füle, Comisarul European pentru extindere şi politica de vecinătate condamnă faptul că instituţiile statului au fost folosite în interesul unor persoane.
”Am luat cunoștință cu mare îngrijorare despre adoptarea amendamentului la legea Curții Constituționale din Republica Moldova, ce permite îndepărtarea din funcție a judecătorilor Curții Constituționale în cazul în care aceștia nu primesc votul de încredere din partea Parlamentului. Această lege, precum și alte câteva legi importante, care tratează aspecte fundamentale pentru funcționarea democrației în Republica Moldova, au fost adoptate în mare grabă, fără o consultare adecvată cu societatea moldovenească sau fără a lua în considerație standardele Europene privind reforma constituțională, în special cele ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei”, se spune în declaraţia comună a celor doi comisari.
Oficialii europeni consideră că modul în care aceste legi au fost votate este unul îngrijorător, manifestându-şi îngrijorarea că unele instituţii ale statului au fost folosite în interesul unor persoane. ”Aceasta urmează un model îngrijorător de luare a deciziilor în Republica Moldova, reflectat de asemenea și în alte acțiuni legislative recente, unde instituțiile statului au fost utilizate în interesul unor persoane. Noi reiterăm îngrijorarea față de aceste măsuri, care implementate fără pregătire și consultare adecvată, pot constitui o amenințare la independența instituțiilor naționale cheie și un obstacol al dezvoltării democratice viitoare, precum și a stabilității statului de drept în Republica Moldova”.
Ashton şi Fule îndeamnă liderii politici din Republica Moldova să nu piardă din vedere impactul pe termen lung al deciziilor pe care le iau, inclusiv privind realizarea aspirațiilor Republicii Moldova.

Amintim că vineri şi Comisia de la Veneţia s-a declarat îngrijorată de proiectul legii votat de PLDM şi PCRM care prevede că judecătorii Curţii Constituţionale pot fi revocaţi din funcţie de către parlament. Preşedintele Comisiei a adresat un mesaj parlamentului , la doar câteva ore de la aprobarea legii în prima lectură, în care îi cere să renunţe la acest proiect, care este în contradicţie cu standardele internaţionale. ”O astfel de prevedere este într-o contradicţie clară cu Standardele Europene în domeniul justiţiei constituţionale şi este o încălcare vădită a articolului 137 din Constituţia Republicii Moldova. Curtea Constituţională are rolul de a controla activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor din cadrul acesteia să câştige «încrederea» Parlamentului, contravine totalmente cu rolul pe care îl are o Curte Constituţională”, se spune în mesaj.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |