
Conform datelor chestionarului, la nivel național, majoritatea persoanelor intervievate, sau 81%, au spus că nu au încredere în instituțiile de justiție și doar 16% și, respectiv, 18%, au remarcat că au încredere multă sau foarte multă.
La întrebarea dacă au sau nu încredere în anumiţi actori din sistem, doar 19% dintre respondenți au spus că au încredere în judecători, iar 20% - în procurori. Mai multă încredere este acordată avocaților - în proporție de 41%.
Totodată, doar 18% dintre moldoveni cred că o persoană bogată va fi găsită vinovată în instanță. 24% cred că o persoană învinuită pe nedrept va fi declarată nevinovată.
Pe de altă parte, 54% dintre respondenții care au interacționat cu sistemului judiciar s-au declarat mulțumiți de competența judecătorului, iar 56% au fost satisfăcuți de comportamentul judecătorului în timpul examinării dosarului. 59% spun că au fost mulțumiți de competența avocatului, însă doar 42% de cea a procurorului.
În acelaşi timp, 13% recunosc faptul ca au oferit cadouri sau bani neoficial în instanță, iar 24% că li s-a cerut să facă asta.
Potrivit președintelui CSM, Victor Micu, încrederea în justiție este scăzută nu doar din cauza judecătorilor, dar și a celorlalți actori din sistemul judiciar. „Am dorit să arătăm realitatea, să ştim care este ea, pentru a concentra eforturile. Încrederea în sistemul judecătoresc nu depinde doar de judecător, depinde de toţi actorii care participă într-un proces. Cultura juridică lasă de dorit, e uşor să manipulezi o persoană care nu cunoaşte domeniul”, a declarat președintele CSM.
Conform aceluiași studiu, oamenii sunt pesimiști cu privire la direcția în care se îndreaptă Republica Moldova. Iar la capitolul încrederea în instituții, cel mai bine stă biserica, care se bucură de încrederea a 70% din respondenți.
Sondajul a fost realizat în perioada 8 - 29 decembrie 2017, de către o companie privată din Moldova, la comanda CSM, pe un eşantion de 1200 de persoane și are o marjă de eroare de ±2,8 procente.