Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
(video) O orfană cu cinci copii, luată în cătușe din instanță, după ce și-a înjunghiat soțul ce o bătea

O tânără cu cinci copii la întreținere a fost condamnată la trei ani și opt luni de închisoare, după ce și-a înjunghiat soțul care o bătea. Decizia a fost luată astăzi, 21 ianuarie, de magistrata Mihaela Grosu de la Judecătoria Strășeni, comunică Politik.md.
Victoria Pruteanu este orfană, are 23 de ani, doi copii ai ei și trei surori la întreținere. Tânăra a trăit într-un coșmar continuu, ani la rând. Bătăile crâncene, umilința și amenințările cu moartea veneau din partea celui ce cândva i-a jurat credință în fața altarului. Din această cauză a avut două tentative de suicid, a pierdut prima sarcină la termenul de 7 luni, demnitatea și speranța unei vieți liniștite.
Coșmarul nu s-a sfârșit nici după ce s-a plâns la poliție și Primărie de mai multe ori. Atitudinea împăciutoare a celor care ar fi trebui să-i fie apărători, doar au ațâțat agresorul, pentru care cererea de divorț a fost ultima picătură. După una dintre altercații, în toamna anului trecut, tânăra a primit ordonanță de protecție, care îi interzicea bărbatului să se apropie de ea. Chiar și așa, vizitele au continuat, mai ales când bărbatul se îmbăta.
Infracțiunea pentru care a fost condamnată a avut loc pe 14 decembrie 2014, când bărbatul i-a făcut iarăși o vizită femeii cu care avea doi copii. Potrivit materialelor dosarului, în acea seară bărbatul era în stare de ebrietate și a început s-o agreseze pe tânără, amenințând-o că îi taie capul. Pentru a se apăra, martorii spun că fata a ieșit în ogradă descălțată, pe timp de iarnă, doar că de data asta a luat cu ea și un cuțit de bucătărie, primul care i-a ajuns sub mână.
„M-a ridicat în sus de păr și a strigat că îmi taie capul și îl aruncă în gârlă. Atunci m-am speriat, nu știam ce are în mână, că era întuneric. Instinctiv am aruncat înainte mâna în care aveam cuțitul și l-am înjunghiat. N-am vrut să fac asta, vă rog frumos să mă lăsați acasă să-mi cresc fetițele”, a spus Victoria Pruteanu printre lacrimi, când i s-a oferit ultimul cuvânt înainte de pronunțarea sentinței.
Potrivit avocaților apărării, condamnarea este un precedent periculos care ar putea să încurajeze fenomenul violenței domestice, odată ce s-a demonstrat că din victimă, o femeie poate ajunge inculpată. Cazul este monitorizat de Asociația „Promo-LEX”, iar sentința va fi contestată în instanța ierarhic superioară. Între timp, cele cinci fetițe minore au fost plasate într-un internat din raionul Strășeni.

 
Comentarii
adi popescu
21.01.2016 19:46
corect domnule , de ce nu a stat sa fie omorata ?ca asa aveau si autoritatile dovada ca individul nu spune vorbe-n vant!!! DOAMNE !!! mare e gradina !!! Femeia a fost tot timpul in LEGITIMA APARARE !!!! Ca doar nu am sa stau ca proasta sa-mi puna capul pe butuc si idiotul sa lase copiii fara mama !
ivan
21.01.2016 20:38
daca nu era ea o curva si ny umbla din floare in floare era totul bine si traeau fericiti si inziua de azii da asa. sau nu ii era bine ca el intretinea toata familiail tinea si pe fratele victorie si pe sora pe spinarea lui ii hranea si ii inbraca cum putea din banii care ii cistiga
aliona otgon
21.01.2016 21:39
culmea
natalia
21.01.2016 23:11
de ce nu le da ani la acei care bat femeile, doar primesc niste amenzi amarite.. ii lasa liberi pina cind femeile ajung la limite si se intimpla atfel de cazuri..
Olga Lisenco
22.01.2016 00:49
cel mai dureros ca judecatorul tot este femeee, probabil avea foarte multe ~necesitati~ de bunri materiale si a fost bine platita si nui pasa de soarta copiilor si a mamei, sau nu stie de starea de afect- traim in evul mediu -acolo cel ce detinea puterea si banii era drept
Eugen
22.01.2016 03:11
Tara de minuni, aceasta e legitima apărare asa se spune in art. 36 Codul Penal al RM. Putea sai dea o pedeapsa conditionata, cine face infracțiuni mai grave si intentionate si scapa de pedeapsa pentru ca are bani, iar altcineva din imprudenta si legitima aparare si este sarac, nu are bani destui este trimis la inchisoare, astai justia in Republica Moldova. Norma trebuie sa o indeplineasca organele de drept, trebuie sa bage pe cineva la puscarie, pacat..
#notoviolence
22.01.2016 07:29
@ivan, niciodata nu am auzit cazuri cind barbatul curvar care umbla din floare in floare a fost batut de sotie in repetate rinduri, iar asta sa se considere un lucru normal. Daca ar fi femeia sora sau mama ta, tot asa ai vorbi?
Sergiu
22.01.2016 07:36
Bănuiesc că la etapa examinării cauzei in instanţă avea altă măsură preventăvă decît arestul, în aceste condiţii îmi pun întrebare: sentinţa nu este definitivă şi executorie, cu siguranţă se va depune apel, de ce a fost arestată ? Sau poate bravele noastre autorităţil doresc să-şi recupereze macar parţial, pe contul unei mame cu cinci copii, din imag şifonată atunci cînd lau lăsat pe Papuc, Vicol, etc. să plece chiar şi după o sentinţă definitivă şi executorie? A ?
Svetlana
22.01.2016 08:44
Cosmar!!!! La toate exceptiile care se fac in Moldova tocmai aici Magistrata a decis sa-si arate "competenta"! Ii protejam pe adevaratii criminali in tara asta, le dam libertate, ii facem primari si stau bine mersi.. aici sarmana femeie... la 1 omor ..nu e o criminala, cum e posibil sa se fi luat asa DECIZIE ABERANTA!!!!
Alina Popa
22.01.2016 09:05
Oribil........ Unde e dreptatea???? Nu sustinem violenta in familie dar bagam la duba victimele....aolo vor fi in siguranta... Acesta e sloganul aceastei judecatoare
Alina Popa
22.01.2016 09:10
Oribil........ Unde e dreptatea???? Nu sustinem violenta in familie dar bagam la duba victimele....aolo vor fi in siguranta... Acesta e sloganul aceastei judecatoare
olga danu
22.01.2016 10:06
Unde e dreptatea cei care comit crime cu mult mai grave li se trece cu vederea iar sarmanele femei amarite care a fost adusa in aceasta situatie de cei care puteau sa faca sa nu se ajunga la acesta se pedepseste mult mai dur decit ar fi cazul
Elena rotaru
22.01.2016 10:30
Oameni de buna credinta si cu simt omenesc, de c'è oare nu se poate si in tara noastra sa se faca dreptate? Oare e atita de greu sa te abiti de la niste hirtii murdare, si sati puii Pe constiinta 5 suflete kinuite umilite si Flaminzi de un pik de fericire? Sau ei nu Au dreptu? ca sunt saraci.
Nicolae Strulea
22.01.2016 10:38
Dacă cele invocate în articolul din presă corespund și constatărilor instanței de judecată, atunci fapta nici nu urma să fie încadrată în baza art. 201/1 alin.(3) lit.c) CP deoarece asemenea infracțiuni se comit doar cu intenție. Aici mai curînd, în cazul dacă nu se constată legitima apărare, urma să se califice ca „omor săvîrșit în stare de afect” art.146 CP. Chiar și așa cum a stabilit instanța art.201/1 oricum odată ce a aplicat art. 79 CP stabilindu-i o pedeapsă mai blîndă de 3 ani și opt luni, urma să mai aplice și art. 89 alin.(2) lt.g) CP și art. 96 CP și să amîne executarea pedepsei deoarece are la întreținere copii minori cu vârsta mai mică de 8 ani.
Eduard E
22.01.2016 12:37
Justitie idioata
Zestrea Ana
22.01.2016 12:53
Doane pia la lacrimi!!!! unde e dreptatea chiar cum o sa fie copii fara mama ? e evident ca se apara !! am inteles ca iau platit ca sa o inchida !!
Ana Ionescu
22.01.2016 13:13
Este ceva de neconceput!! Sotii care isi agreseaza sotiile ar trebui sa fie inchisi de la prima incercare de violenta domestica, de la prima palma!!! Din pacate, multi barbati din Rep.Moldova nu stiu sa respecte femeile si daca vad in copilarie ca mamele lor au fost abuzate,lovite si batute de tati atunci respectiv, cind devin si ei soti/tati ajung sa faca acelasi lucru! Politia ar trebui sa ia in calcul plingerile pentru a preveni ulterior astfel de consecinte.Deci, vinovati se fac sotul si sistemul prost.
Elena
22.01.2016 13:25
Sarmana femeie
Iclodean Gabriel
22.01.2016 14:21
tara de oameni nebuni .Oaie nu stii de legitiama aparare ? CP RM Articolul 36. Legitima apărare (1) Nu constituie infracţiune fapta, prevăzută de legea penală, săvîrşită în stare de legitimă apărare.(2) Este în stare de legitimă apărare persoana care săvîrşeşte fapta pentru a respinge un atac direct, imediat, material şi real, îndreptat împotriva sa, a altei persoane sau împotriva unui interes public şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public.(3) Este în legitimă apărare şi persoana care săvîrşeşte fapta, prevăzută la alin.(2), pentru a împiedica pătrunderea, însoţită de violenţă periculoasă pentru viaţa sau sănătatea persoanei ori de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe, într-un spaţiu de locuit sau într-o altă încăpere. Inca un dosar la CEDO .
Vasile
22.01.2016 15:12
stimati cetateni, este legea, este viata omului, este victima, care a fost feciorul parintelor sai, care la fel sufera. este regretabil acest caz particular, e mila de copiii, dar nu ai ce face. dupa cum se descrie in presa circumstantele - e un omor clasic, dar din aceasta doamna au facut agresor in familie. Art.201 prim ”violenta in familie”.... calificarea nu pare a fi corecta si e posibil ca procuratura inca va contesta sentinta in instante superioare, ceea ce inseamna pentru aceasta doamna cel putin 6 ani si 8 luni de inchisoare. il vor ruga pe presedintele sa o gratieze daca va beneveni !!!!! dati sa cerem de la el aceasta actiune
andu
22.01.2016 15:59
Judecatorii astia nu au auzit de legitima aparare? Daca asta e dreptate, mai bine renuntati la justitie.
andu
22.01.2016 16:02
Decizia trebuie clar contestata. E vb de legitima aparare. Moldovenii isi apara jigodiile sau femeile abuzate? Cine e nesimtita asta de judecatoare?
Adrian Aldea
22.01.2016 16:44
Onoarata Instanta Rog, in numele copiilor doamnei Victoria Pruteanu s-o gratiati pe aceasta de fapta sa, care s-a produs in mod sigur intr-un mod involuntar si in legitima apare. Nu uitati, ca sentinta definitiva... ar putea, fie sa mai reduca din suferinta copiilor, fie s-o agraveze in plus daca se ajunge la condamnarea doamnei Victoria, mama acestor copii. Un lucru este cert, ca domna Victoria P. nu prezinta pericol pentru copiii sai si societate. Dreptatea sa fie de partea copiilor! Va multumesc.
Cusnir Stela
22.01.2016 17:03
E politia de vina ca nu a fost inchis el la timp. Dupa toate inca si inchisoare, e act de autoaparare mai ales ca sint atiti martori la comportarile lui..
Veronica Cincilei
23.01.2016 13:42
Acest caz e ca un baston cu doua capete, depinde de care capat apuci.... Magistratura a elaborat sentinza, cum scrie cartea. Acuza a triumfat, dar nu se distinge apararea, nu a facut imposibilul pentru aceasta femee. Din puncf de vedere moral: societatea nu are sustinere psicologica si psihiatrica adeguata. Femeile des fac aleanta cu violentatorul, ceia ce duce des la omor. Nu se va rezolva aceasta problema sociala nici cu condamna dar nici cu spovedania. Nimeni in tara aceasta nu se occupa de realitatea psihica a oamenilor. Cine detine puterea cureaza realitatea materiala. Poporul devine mijloc de realizare a bogaziilor minoranzelor.
Serafima
23.01.2016 15:56
Eu cred ca Judecatorea ...nu cunoaste legile..si hanar nu are cum sa procedeze...
Cotruta Liudmila
23.01.2016 23:04
Sunt pentru o justitie corecta si nu corupta.Cazul dat este foarte dureros pentru toti membrii acestei familii.Soarta grea si neajunsurile din ziua de azi au adus aceasta femee sa savarseasca aceasta crima pentru a scapa de violenta.Violenta care persista in multe familii din Moldova.Eu sunt de parerea ,ca judecata a luat hotarare incorecta si in cazul dat trebuie de ajutat aceasta femee sa creasca si sa educe acesti copilasi ramasi pe sama ei.Ar fi bine asa sa-i incatuseze pe cei care au savarsit mai mult rau in tara noastra si se plimba si acuma la libertate.Bravo la toata lumea,care ia sustinut aceasta familie cu ajutoare materiale!Dumnezeu sa-i aiba in paza lui si sa uite de cosmarul trait cat mai repede alaturi de maica lor!
Valentin
16.05.2016 13:28
Imi vine sa-mi ard pasaportul dupa asa scene.... Doamne ajutane pe toti .....
MANAGCONSULT & LAW
17.05.2016 10:54
Astfel de cazuri se intampla din cauza incompetentei unora care nu are nimic cu justitia .Avand in vedere ca foarte mult din cetatenii moldovei ( in special mame cu copii ) apeleaza la organele abilitate ale Uniunii Europene pentru a li se face dreptate .Avem pe masa de lucru cazuri unde mame cu copii agresate de catre soti sunt date afara din locuinta de catre acestea si impuse de instanta de judecata sa platesca sume foarte mari drept despagubire .Ce face Ministerul Justitiei ? NIMIC masamulizeaza incompetenta .Nici nu stie sa faca o investigatie amanuntita sa vada unde este adevarul doar stiu sa faca reforme pe hrtie ( adica sa-si mareasca salariile ) in rest nimic altceva .Prin asta reflecta si acest caz care in definitiv fapta pe care a facut-o aceasta tanara se incadreaza la LEGITIMA APARARE si nu poate raspunde pentru fapta savarsita .Stiu asta domnii juristi ( statutul juristului nu exista in Rep Moldova iar majoritatea au diplome cu acest statut ( deci FALSE ) ) .Recapitulam . Majoritatea judecatorilor din Rep Moldova au diplome false si au obtinut un statut ( cel de judecator ) pe diplome false .S-a interesat cineva de acest lucru nimeni .
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |