Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
VIDEO // COȘMARUL trăit de o tânără mamă din Onești. Din VICTIMĂ a ajuns INCULPATĂ

Politik.md
Foto: Politik.md
Un deceniu după gratii, departe de cei cinci minori pe care îi are la întreținere, atât ar putea să o coste pe o tânără din Onești, raionul Strășeni, eșecul organelor de drept în a oferi protecție victimelor violenței domestice. Victoria este orfană, are doar 23 de ani, doi copii ai săi, trei surori sub tutelă și o experiență de viață pentru care puțini s-ar găsi s-o invidieze.
Ieri victimă a violenței în familie, astăzi inculpată
Victoria trăit într-un coșmar continuu, ani la rând. Bătăile crâncene, umilința și amenințările cu moartea veneau din partea celui ce cândva i-a jurat credință în fața altarului. Din această cauză a avut două tentative de suicid, a pierdut prima sarcină, demnitatea și speranța unei vieți liniștite.
Coșmarul nu s-a sfârșit nici după ce s-a plâns la poliție și Primărie de mai multe ori. Atitudinea împăciutoare a celor care ar fi trebui să-i fie apărători, doar au ațâțat agresorul, pentru care cererea de divorț a fost ultima picătură.
”Chiar dacă polițistul o vorbit de multe ori cu dânsul, să se liniștească, Vasile venea în fiecare zi. Trăia în altă parte, dar după ce se îmbăta, venea la noi să o bată. Dacă nu îi dădea voie în casă, el striga că ea are pe altul și oricum intra cu forța și o bătea. Eram și noi de față, și fetițele lui mici. Nu ne băgam că o primeam și noi. Țin minte pe 30 noiembrie, că era ziua alegerilor, o venit iar beat și o intrat fereastră. În mână avea un cuțit de tăiat porcii. Atunci tare ne-am speriat, am zis că precis ne omoară. Surorile gemene o fugit repede la școală, unde erau alegerile, că îi aproape. O venit să îl liniștescă, dar nu i-o făcut nimic”, își amintește Natalia, una dintre surorile Victoriei.

După una dintre altercații, în toamna anului trecut, tânăra a primit ordonanță de protecție, care îi interzicea bărbatului să se apropie de ea. Chiar și așa, vizitele au continuat.
”În aceste trei luni au fost încălcate condițiile (ordonanței de protecție) de către soț. Intra în casă și o bătea. Pentru asta a primit și o amendă de 500 de lei, dar a plătit-o și iar venea. (...) Des se întâmpla să doarmă în râpa de lângă casă, de frică. (...) În noaptea de 14 decembrie, soțul s-a prezentat la domiciliu pe la ora 22.00. Pentru că ea a refuzat să se împace cu el, a început iar să o bată, să o tragă de păr. Ea o fugit afară, ieșind a luat ce a găsit, la îndemână era un cuțit pe masă. El a fugit din urma ei desculț, iarna, a mai lovit-o și ea s-a zmuls, iar a treia sau a patra oară când a ajuns-o, a apucat-o de păr, i l-a ridicat în sus, în întuneric, și a strigat că îți tai capul și i-l aruncă în gârlă. De frică, instinctiv, ea a aruncat mâna cu cuțitul înainte și l-a înjunghiat, după care el a murit în câteva minute. Prima persoană pe care a sunat-o a fost sectoristul care i-a zis să aștepte ambulanța și poliția, ceea ce ea a și făcut”, relatează avocatul inculpatei, Ion Gumeniuc.

Procurorul: ”Era gospodină?”
Pe Victoria am găsit-o acasă, locuință pe care n-a părăsit-o de mai bine de jumătate de an, fiind plasată în arest la domiciliu. Totuși, pentru că are interdicția de a comunica cu altcineva decât familia și avocatul, despre coșmarul trăit a ales să ne relateze fratele ei, Valeriu, care a fost acasă și el în ziua de 14 decembrie 2014.
”În ziua aceea am venit împreună de la nănașa. Pentru că o băut mult, i-am zis să se ducă acasă, să nu vină de vale, dar n-o vrut. O venit, răcnea, o făcea în fel și chip. Când o pălea, dacă mă băgam, în dădea și mie. Des mă bătea și așa, de exemplu pentru că nu vroiam să merg la pădure la lucru în locul lui. După asta nu îmi dădea banii, dar de dus trebuia să mă duc dacă spunea. Mama și tata o murit, nu avea cine pune un cuvânt pentru noi”, își amintește Valeriu, unicul băiat din familia Victoriei.
Deși, potrivit avocatului, există toate probele precum că tânăra ar fi acționat în legitimă apărare, procurorul cere instanței ca aceasta să fie condamnată la cel puțin nouă ani de închisoare, cazul fiind examinat de magistrata Mihaela Grosu. Potrivit avocatului Ion Gumeniuc, vina cea mai mare pentru ce s-a întâmplat aparține autorităților și organelor de drept, care nu au acționat la timp.
”Am fost, în instanță am spus tot cum este. Am povestit cum o bătea, că a venit la mine de multe ori, că am chemat poliția și a vorbit cu Vasile. Odată, ajunsă la culmea disperării de la atâta suferință, fata l-a rugat să iasă din casă, dacă nu se sinucide. Pentru că nu a vrut, ea a băut clorură de var. La spital el i-a plătit tratamentul de 500 de lei, să o salveze, iar când i-au venit banii pentru tutelă, numai câteva sute de lei, i-a cerut banii înapoi. Țin minte cum plângea. Când am povestit la judecată cum el o amenința că o va bate așa ca să ajungă calică și el să îi aducă când vrea el apă la pat, procurorul m-a întrebat: ”Ea era gospodină?”. Ce rost are întrebarea lui? (...) Ar fi bine să ajungă un moment în care femeia să nu mai fie proprietatea privată a cuiva. De ce să ne uităm doar la seara de 14 decembrie? E tare de treabă, cuminte, muncitoare și la vârsta ei, deja are la întreținere 5 minori. Condamnarea acestei fete va fi o greșeală”, consideră secretara primarului din localitate, Svetlana Călărășan.
Și mama bărbatului decedat se arată convinsă că tânăra ar trebui să fie condamnată la închisoare cu executare. Asta chiar dacă admite faptul că ea nu ar fi vinovată de cele întâmplate. Mai mult decât atât, femeia susține că are o serie de condiții înainte de a lua sub tutelă copii fiului său, rămași fără tutore după eventuala condamnare a tinerei. În ceea ce privește viitorul celor trei surori minore ale Victoriei, de câte 12 și respectiv 17 ani, situația rămâne incertă. Acestea ar putea fi luate sub tutelă doar de nășa de cununie a tinerilor, Nadejda Cotelea.

”O bătea permanent săraca, nu mai avea liniște nici ea nici copii. Amu tot îi stresată săraca. Toți o numesc în tot felul, dar ea nu-i așa. Dacă era mamă rea se ducea demult și îi găsea pe cineva. Ea stă acasă și are grijă de 5 copii la vârsta ei. Nu trebuie să săpăm groapa la nimeni”, consideră Nadejda Cotelea.
Potrivit unui raport tematic lansat de Promo-LEX acum două luni, jumătate dintre victimele violenţei în familie nu au încredere în reuşita organelor de drept de a le oferi protecţie. Acestea afirmă că angajaţii poliţiei, de cele mai multe ori, încearcă să medieze conflictul, dar nu recurg la acţiuni ferme de sancţionare a soților agresoriagresorilor. Potrivit studiului, doar una din patru victime cunoșteau despre obținerea ordonanței de protecție.
Printre recomandările formulate de autorul raportului  de regăsesc: armonizarea cadrului legal național în domeniu; instruirea unei practici juridice uniforme în soluționarea cazurilor de violență în familie, în partea ce ține de tragere la răspundere a agresorilor în baza prevederilor penale; instruirea actorilor relevanți în domeniu; crearea în fiecare unitate teritorial administrativă a centrelor de urgență pentru victimele violenței.
 
Comentarii
GALINA
28.05.2015 13:21
Mama baiatului ar trebui sa se giandeasca la DUMNEZEU ca si ea e mama si nu se tie ce o asteapta in viitor. Iar responsabililor organelor de drept si magistratilor - AR FI BINE SA LUATI IN CALCUL CA COPIII VOR SA TRAIASCA LINISTIT, CU BUCATA LOR DE PAINE si cel mai important LINGA MAMA LOR!!! DACA BUNICA ARE ASTFEL DE ATITUDINE FATA DE MAMA LOR, CUM O SA SE COMPORTE CU COPILASII???? SPER, SA JUDECATI CORECT SI CU MILA FATA DE DUMNEZEU!!!! Imi pare rau ca Victoria trece prin astfel de cosmar !!!!
Ana
22.01.2016 15:24
Sa traesti in violenta continua nu-i usor,la o virsta asa de frigida...A fost nevoita sa aleaga intre viata si moarte....a ales "Viata",dar nu pentru ea ci pentru copilasi.fiindca è unica persoana in grad de a infrunta problemile de zi cu zi si in acelasi timp de a oferei dragoste si caldura sufleteasca copiilor.Copii au nevoie sa fie iubiti , ocrotiti...Victoria putere si rabdare timpul le va pune pe toate la locul lor.
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |