Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Vama Sculeni va intra în reconstrucție capitală. Postul rămâne funcțional pe întreaga perioadă a lucrărilor

customs.gov.md
Foto: customs.gov.md
Postul vamal de frontieră Sculeni va rămâne funcțional pe întreaga perioadă a lucrărilor de reconstrucție. Potrivit Serviciului Vamal, directorul instituției, Vitalie Vrabie a mers personal în post pentru a examina, împreună cu proiectanții și angajații postului, modalitatea de organizare a controlului vamal în condițiile unei reconstrucții capitale a postului.

 

Proiectul de reabilitare a fost prezentat și Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, care a venit la Sculeni pentru a se informa despre lucrările preconizate. Conform proiectului, teritoriul postului va fi extins cu 1,3 Ha, ceea ce va face posibilă suplimentarea pistelor de control și reamenajarea elementelor de infrastructură.

 

Amintim că, extinderea și modernizarea postului vamal Sculeni este prevăzută în proiectul de reabilitare a punctelor de trecere de pe segmentul de frontieră moldo-român  ”Sculeni-Sculeni”,  ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Galați”. Proiectul urmează a fi implementat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul proiectului este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane sunt destinate Republicii Moldova.

 

”Având în vedere că cele mai mari constrângeri de infrastructură le avem la Sculeni, 70% din fondurile destinate părții moldovenești vor fi direcționate reconstrucției acestui post. Atât pe sensul de ieșire din țară, cât și pe cel de intrare vom avea câte 3 artere pentru autoturisme, câte 2 pentru  autocamioane și câte una pentru autocare.  Dacă la frontieră cu Ucraina, cel mai modern post va fi Palanca, atunci la frontieră cu România,  acesta va deveni Sculeni.”, a explicat Vitalie Vrabie.

 

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene a reiterat faptul că  Uniunea Europenă va continua să susțină proiectele care vin în sprijinul cetățenilor, apreciind, totodată, demersurile întreprinse de Serviciul Vamal pentru asigurarea funcționalității postului în timpul lucrărilor de reabilitare.

 

”Prioritatea noastră este confortul cetățenilor, pentru ca aceștia să beneficieze de un control operativ și să petreacă cât mai puțin timp în vamă, chiar și în perioada de reconstrucție. Acesta este motivul pentru care căutăm soluții de asigurare a funcționalității postului. La prima etapă, toate formalitățile de control vor fi concentrate în zona unde se află pistele de pe sensul de intrare în țară și cele pentru autocamioane.  Am făcut deja și măsurările  necesare și am identificat posibilitatea de a mai construi două piste suplimentare. Totodată, până la sfârșitul acestui an, vom elimina complet staționările de automarfare, prin construcția unei noi zone de control vamal la circa 200 m distanță de post. Această soluție și-a demonstrat pe deplin viabilitatea la Otaci, motiv pentru care, am certitudinea că va fi eficientă atât pentru Sculeni, cât și pentru celelalte două posturi de la Giurgiulești și Costești.”, a răspuns Vitalie Vrabie.

 

În prezent, postul vamal Sculeni înregistrează unele dintre cele mai mari valori de trafic, fiind traversat zilnic de circa 2.000 de unități de transport, dintre care până la 350 sunt autocamioane. Odată cu darea în exploatare a postului renovat, capacitatea de procesare a acestuia se va dubla.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Credeți în Moldova! (VIDEO) (1)
Conferință de presă Trump-Putin: “Discuțiile au fost reușite. Este un foarte bun început” (VIDEO)
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |