Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Șomerii necalificați, în special tinerii vor beneficia de instruiri la locul de muncă conform necesităților pieții muncii

mmpsf.gov.,md
Foto: mmpsf.gov.,md
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) au lansat la 14 iulie curent, în cadrul unei conferințe de presă, Programul pilot de instruire la locul de muncă conform necesităților pieții muncii, adresat șomerilor necalificați, în special tinerilor, cu accent pe tinerii dezavantajați, potrivit MMPSF, transmite Politik.md.

 
Instruirea la locul de muncă se înscrie în șirul acțiunilor planificate în noul proiect al legii ocupării și în Strategia Națională de ocupare a forței de muncă pe anii 2017-2021 și are drept scop reintegrarea persoanelor aflate în șomaj, îndeosebi tinerii, pe piața muncii, sporirea angajării acestora, corelarea necesităților pieții muncii cu oferta forței de muncă, cât și crearea locurilor de muncă decente.
 
Programul pilot se va desfășura cu suportul financiar și metodologic acordat de către Proiectul Organizației Internaționale a Muncii „Promovarea ocupării tinerilor” și va fi implementat de către ANOFM. Beneficiarii Programului vor fi persoanele cu vârsta între 18-35 ani care nu dețin o calificare pe piața muncii și sunt în căutarea unui loc de muncă.
 
ANOFM va analiza și va identifica domeniile cu un deficit acut al forței de muncă, cererile forței de muncă și va selecta agenții economici care vor participa la proces. Programul de formare profesională va fi realizat de către școală și angajator, conform standartelor ocupaționale, prevăzând 10-15% teorie și 85-90% practică. În finalul procesului de instruire, beneficiarul va primi un certificat de calificare și va fi angajat în cadrul agentului economic la care a fost instruit.
 
În deschiderea evenimentului, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a menționat că instruirea profesională la locul de muncă este oportună și necesară în condițiile discrepanței între cererea și oferta forței de muncă și a schimbărilor rapide pe piața muncii: „Doar o forță de muncă bine instruită și calificată poate fi competitivă și răspunde solicitărilor angajatorilor. Sperăm că în curând cifra șomerilor din țara noastră va descrește iar angajatorii vor fi tot mai cointeresați de a-și pregăti specialiști conform cerințelor lor”.
 
Coordonatorul Proiectului „Promovarea ocupării tinerilor”, din cadrul OIM, Violeta Vrabie a declarat că Programul de grant acordat de OIM vine să susțină Republica Moldova în procesul de implementare a acțiunilor ce țin de ocuparea forței de muncă, prin generarea de oportunități de muncă decente pentru populația țării, inclusiv pentru tineri.
 
Raisa Dogaru, directorul ANOFM a subliniat că în ultimii ani se atestă o creștere a numărului de locuri vacante pe anumite domenii, iar lipsa cadrelor calificate îngreunează procesul de angajare: „Vom analiza și indentifica domeniile care înregistrează cele mai multe posturi vacante și vom instrui specialiști pe aceste sectoare, astfel încât să sporim nivelul de angajabilitate în țara noastră”.
 
Conform datelor Biroului Național de Statistică în trimestrul I al anului 2017, rata șomajului a înregistrat valoarea de 6,3 % sau 75,8 mii șomeri, în rândul tinerilor (vârsta 15-24 ani) a constituit 12,7% sau 10,2 mii, în categoria de vârstă 15-29 ani 11%. 30,9% din numărul total de tineri din vârsta 15-29 ani, nu studiază/învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la nici un fel de instruiri în afara sistemului formal de educație.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

VIDEO // Parodie: Plahotniuc îl sună pe Filat şi îşi cere scuze!
Declarația STUPIDĂ a președintelui țării despre instituirea Zilei de doliu național
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |